Felmérés készült arról, hogy mely országok érzik magukat közép-európainak – Magyarország nincs az élmezőnyben, sőt

2023. május 03. 11:00

A közvélemény-kutatást a közép-európai régió tíz országában végezték el.

2023. május 03. 11:00
null

A CEPER átfogó felmérést készített azzal kapcsolatban, hogy mely országok érzik magukat közép-európai identitásúnak. A kutatást a régió tíz országában, Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Lengyelországban végezték el.

A cikkben megemlítik, hogy Németország és a volt Szovjetunió határai között elhelyezkedő részét általában Közép-Európának nevezik,

de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy e térség országai valóban azonosulnak vele.

A felmérés rámutat, hogy hat ország válaszadóinak túlnyomó többsége egyetértett azzal, hogy ők Közép-Európához tartoznak:

  • az osztrákok 77 százaléka,
  • a csehek 68 százaléka,
  • a szlovákok 65 százaléka,
  • a lengyelek 63 százaléka,
  • a magyarok 55 százaléka,
  • és a szlovének 52 százaléka ért ezzel egyet..

A közép-európaiság egyértelmű vonzerejét bizonyítja azt is, hogy a válaszadók nagy tendenciája a közép-európai hovatartozást választja bármely más regionális lehetőséghez képest, például az osztrákok többsége inkább közép-európainak, mint nyugat-európainak tartja országát.

„Míg Ausztria a monarchia múltjából és a Németországhoz fűződő erős kapcsolatokból a „Mitteleuropa" vagy Közép-Európa hovatartozását tulajdonítja, addig a sok évszázad fordulóján Lengyelországnak, Magyarországnak, Csehországnak és Szlovákiának volt világos elképzelése a közép-európai együttműködésről” – jegyzik meg.

A Visegrádi Csoport vagy a Három Tenger Kezdeményezés azok a legújabb és legismertebb partnerségi formák, amelyeket a közép-európaiság erős tudata is megerősíti.

Ez azt jelenti, hogy Horvátországban a megkérdezettek hozzávetőleg fele, Szerbiában pedig körülbelül egyötöde tartotta országát közép-európainak.

Összességében az derült ki a felmérésből, hogy keletről nyugatra, Romániából Ausztriába vagy délről északra, Horvátországból Lengyelország irányába haladva, fokozatosan nő a Közép-Európával való asszociáció.

– közlik.

Azt a következtetést vonták le, hogy ebből kifolyólag nem helytelen továbbra is Közép-Európaként emlegetni a Németországtól keletre fekvő EU-tagállamokat.

Nyitókép: Keith Binns/Getty Images

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2023. május 04. 05:23
Mi, magyarok integráns részei és alakítói vagyunk az európai kultúrának. A sajátos magyar kultúránk az európai kultúra részhalmaza. Magyarország és a magyarok Európa és az európai kultúra részei. Aki, úgy érzi, hogy messze van még Európa az, próbálja meg elsajátítani az európai kultúra értékeit. Akkor, talán nem fogja magától oly távolinak érezni Európát és a magyarokat.
cutcopy
2023. május 03. 20:36
"A magyar hadsereg fejlesztése nem a NATO-t akarja erősíteni, hanem a magyar katonai erőt" Ezt hogy hoztad össze blfsz..? ) A magyar haderő NATO haderő is egyben mivel egy szövetségben vagyunk, sőt a NATO elvárja hogy minden tag csak hozzáadjon ehhez a szövetséghez katonai erőt, hiszen egy katonailag gyenge országot aki adni nem csak kapni akar védelmet azt nem is éri meg bevonni..
KBA98
2023. május 03. 17:33
Magyarország ma is ott van, ahol volt, csak az ellopott részek nélkül, de stabilan ott áll, ahol ti hazaáruló szemetek már sehol sem lesztek!
No comment no cry
2023. május 03. 17:28
Még egy szar bulvárcikk a mandinertől. Nincsen megadva az eredeti link: https://cepergroup.com/article/ceper-not-all-central-europeans-consider-themselves-central-europeans Az eredeti cikk hangvétele sokkal pozitívabb, felsorolja, hogy mely országok esetében látható egyértelmű többség a közép-európai identitás mellett. Köztük Magyarországnál is. "Ez azt jelenti, hogy Horvátországban a megkérdezettek hozzávetőleg fele, Szerbiában pedig körülbelül egyötöde tartotta országát közép-európainak." Ezt hogyan sikerült a cikket elkövető karakterhalmozónak kihoznia az eredetiből, amely alapján a horvátok 26%-a (cirka negyede), a szerbek 11%-a (cirka tizede) választotta a közép-európai identitást. Mindig újra megfogadom, hogy nem olvasok szerző nélküli cikket, de vagyok olyan hülye, hogy mégis. Ez a sok fos viszont lassan eléri a célját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!