Meghalt Máthé Erzsi, a Nemzet Színésze

2023. május 09. 07:54

A művésznő május 16-án lett volna 96 éves.

2023. május 09. 07:54
null

Kilencvenöt éves korában meghalt Máthé Erzsi színművész, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, az egyik legjellegzetesebb orgánumú magyar színésznő – tudta meg az Index a család egyik barátjától. Hozzéteszik: Máthé Erzsi, aki május 16-án lett volna 96 éves,

a Katona József Színház alapító tagja volt, de harminc évig Nemzeti Színház tagja is,

játszott filmekben, kabaréjelenetekben is.

Máthé Erzsi 1927. május 16-án született Budafokon Mertz Erzsi néven. Nagy szegénységben nőtt fel, a II. világháború után ráadásul elvették az otthonukat, illetve kitelepítették őket, mert svábok voltak – írja a Blikk.

1945-1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának hallgatója volt, ahol Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda volt a mestere. 1949-ben a Nemzeti Színházban beugrott Szörényi Éva helyére az egyik darabban, amelyet Major Tamás rendezett. Major mondta neki, hogy Mertz Erzsi néven nem lehet színésznő, így lett Máthé Erzsi.

A Jászai Mari-díjat kétszer kapta meg Máthé Erzsi, ezen kívül érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze lett. Megkapta a Kossuth-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét (polgári tagozat), a PUKK-díjat, a Vastaps-díjat, a filmszemle életműdíját, a Hazám-díjat és a Kállai Ferenc-életműdíjat. Budapest díszpolgárává is megválasztották.

Máthé Erzsi évek óta visszavonultan élt, életkora és betegsége miatt folyamatos orvosi ellátásra, ápolásra szorult. Színésztársai, egykori kollégái mindvégig tartották vele a kapcsolatot, barátai látogatták, telefonon beszéltek vele. A Nemzet színésze május 8-án este csendben elaludt.

 

Nyitókép: MTI Fotó: Nándorfi Máté

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Energia
2023. május 09. 19:21
Jaj ne! Nyugodjék békében! Részvétem a szeretteinek! Egyből a Csupasz pisztoly polgármester asszonyának szinkronja jutott eszembe, és felnevettem. Azt hiszem ezt nevezik groteszknek.
NTLLK
2023. május 09. 13:38
Nagyszerű színésznő volt, csodás humorral! Igazi művész! Nyugodjon békében!
kishal
2023. május 09. 13:34
A tanáraim között volt még néhány ilyen karakter: Nem bratyiztak, de, ha baj volt, rájuk lehetett számítani. Csak rájuk...
Diktátor1
2023. május 09. 12:26
Nagyon csíptem őt. Nagyon sajnálom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!