Varsóban bérelték azt a jachtot, amely a németek gyanúja szerint robbanószert vitt az Északi Áramlat felrobbantásához

2023. június 11. 11:14

A német nyomozók szerint egyre valószínűbb, hogy az Andromeda névre keresztelt jachton vitték a robbanóanyagot tavaly szeptemberben az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásához.

2023. június 11. 11:14
null

A német nyomozók szerint egyre valószínűbb, hogy az Andromeda névre keresztelt jachton vitték a robbanóanyagot tavaly szeptemberben az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantásához, a tettesek pedig a hajót egy varsói utazási irodánál bérelték – írja részletes riportjában a The Wall Street Journal.

Ha bizonyságot nyer a német nyomozók állítása, az komoly kellemetlenséget okozhat a lengyel kormánynak, amely állítja, nincs tudomása a történtekről. A német rendőrség rekonstruálta az esetet. Ezek szerint az általuk lefoglalt Andromeda (egy ötven láb hosszú jacht) navigációs berendezéseiből kiderül, hogy

a hajó a robbantás előtt nem sokkal a helyszínen járt.

A hajó átvizsgálása után nem mellékesen egy speciális robbanóanyag mintáira bukkantak, amely alkalmas lehetett a robbantásra. Ráadásul DNS-mintákat és ujjlenyomatokat is találtak a hajó belsejében. A nyomozók látkörébe került egy ukrán katona is, most azt próbálják kideríteni, ott lehetett e a hajón.

Volodimir Zelenszkij állítja, az ukránoknak nincs köze a robbantáshoz. Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Volodimir Zelenszkij állítja, az ukránoknak nincs köze a robbantáshoz. Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Az is kiderült, hogy a jachtot nem sokkal korábban egy varsói utazási irodánál bérelték, amely a németek szerint gyanítható, hogy kapcsolatban áll az ukrán hírszerzéssel. A német nyomozók arra is próbálnak bizonyítékokat szerezni, hogy az ukránok hajtották végre a szabotázst, s arra is kíváncsiak, mennyi köze lehetett Lengyelországnak a robbantáshoz. Az Andromeda még tavaly októberben került a német hatóságok látókörébe, egy hírszerző jelentett róla. A németek természetesen értesítették a lengyel hatóságokat a nyomozás eredményeiről.

Felvetődik persze, hogy tudhatott-e az Andromeda akciójáról a lengyel állami vezetés.

A németek állítják, erre semmiféle bizonyítékuk nincsen. A lap szerint idézett magas rangú lengyel biztonsági tiszt a következőket mondta: „Biztosíthatom, hogy egyetlen lengyel intézmény sem érintett ebben a történetben”.

A lengyel álláspont szerint kétséges, hogy az Andromeda részt vett volna a robbantásban. A lap újságírója a lengyelországi bejegyzésű, ukrán tulajdonú utazási iroda, a Feeria Lwowa címére is elment, amely bérbe adta az eredetileg német tulajdonú hajót (a német hatóságok ezért is tudták átvizsgálni). A cégadatok szerint a vállalkozás csekély bevételre tett szert a korábbi években, kivéve a 2020-as esztendőt, amikor 3,5 millió dolláros jövedelme volt, pont a pandémia legsötétebb időszakába. A cég székhelye egy lepusztult varsói irodaházban van, s egy tábla sem jelezi a ottlétét. Egy, az épületben dolgozó ember a lapnak elmondta, még nem is hallott a cégről. Az ukrán kormány továbbra is tagadja, hogy köze lenne az Északi Áramlat felrobbantásához. Volodimir Zelenszkij az ukránok elnöke pedig kijelentette, ha valaki az ellenkezőjét állítja, mutasson bizonyítékokat! A németek pont ezen dolgoznak…

Nyitókép: földgáz szivárog a tenger mélyéről a felrobbantott Északi Áramlat csővezetékből. Fotó: MTI/EPA/Svéd parti őrség

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
savrena
2023. június 12. 14:24
Szerencsétlen lengyelek. Az USA jól rájuk veri a balhét, a németek meg örömködnek hozzá. Azt a vezetéket amerikai parancsra robbantották fel. Ez a yacht az elterelő hadművelet.
NTLLK
2023. június 11. 20:19
Varsóban bérelték azt a jachtot, amely a németek gyanúja szerint robbanószert vitt az Északi Áramlat felrobbantásához Méghogy hogyhogy!!!??? Mindenki tuggya, hogy óóóóbán vót!
ptrfarkas43
2023. június 11. 18:24
Biden megmondta, a haditengerészet gyakorlatozás közben letelepítette az aknákat majd felrobbantották távirányítva, a többi parasztvakítás.
Robert69
2023. június 11. 17:33
Az elmúlt két évben szinte minden nap, oroszokból álló sorok kígyóztak vitorlást bérelni Lengyelországban......Biztosan ők voltak és még ukrán DNS-t is vittek magukkal............
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!