Nemzetközi tutajflotta indult útnak a Tiszán

2023. július 17. 23:22

Kétszázötven cserkész lepte el a folyót.

2023. július 17. 23:22
Constantinovits Milán
Constantinovits Milán

A magyar cserkésztörténelem ikonikus eseménye volt a vági tutajút. 1913 nyarán 105 cserkész hajózott végig a Vág folyón Kralovántól Komáromig. A majd 300 km-es utazás igazi cserkészteljesítmény volt, híre bejárta a honi sajtót. Száztíz évvel később a Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) szervezésében újra cserkész tutajokat bocsátanak vízre – ezúttal a Tiszán.

A nemzetközi tutajflotta vasárnap indult Tiszabecstől, hogy egy közel 100 km-es, vadregényes utazás során járja be a Felső-Tisza-vidék kanyarulatait. A nagyszabású vállalkozásban több földrészről érkező magyar cserkészek vesznek részt, összesen 250-en. A szervezésben magyarországi mellett az erdélyi, vajdasági és a felvidéki magyar cserkészek is segédkeztek.

Ahogy Krizsán Elek, washingtoni segédtiszt elmondta, a tutajtábor nem csak a kalandról szól, hanem természetvédő célja is van: „A természet nélkül nem tudnánk cserkészkedni, arra épül az egész cserkészet, hogy kint vagyunk a szabadban. Ahogy Lord Baden Powell mondta, jobb állapotban kell hagynunk a dolgokat, mint ahogy találtuk őket. Így fontos része a tutajtáborunknak a Tisza tisztítása, a tutajozás alatt minden nap szemetet fogunk szedni azon a szakaszon, ahol megy a flotta.”

A Bostonból érkezett Vámos István táborparancsnok hozzátette: „Mindegyik tutajon 15 cserkész fog lakni 6 napon keresztül, amíg Tiszabecstől Benkig evezünk, az ukrán határ mentén. Óriási munka, de volt rá két évünk, hogy felkészüljünk.”

A tervek szerint a tutajkaraván Benknél köt ki pénteken.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!