Egy kedves ajándékkal leptük meg a Libri előtti tüntetőket – Kulifai Máté a Mandinernek

2023. július 27. 15:16

Kulifai Mátéék máskor is vittek már Szentírást fiataloknak, sőt, maga az akció független volt attól, hogy akkor most fóliázva vannak-e termékek a könyvesboltban vagy sem.

2023. július 27. 15:16
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

„Tiltott könyveket” osztogattak „ingyér” egy fővárosi Libri előtt, írta a Mandiner.hu. A „demonstrálók” úgy fogalmaztak: „a »tiltott könyvek« fólia nélkül, általunk meghatározott mértékű adományért cserébe kaphatóak. Sőt, aki szeretné, felajánlhatja a saját könyvét is”.

Csakhogy kedden felkerült egy videó arról, hogy a Hetek lapszerkesztője, Kulifai Máté társaival együtt odament a „tüntető” egyetemistákhoz, hogy meglepjék őket a világ legfontosabb könyvével, a Bibliával. Lapunk most megkereste az újságírót.

Sem ideológiai vitába, sem kultúrharcba nem szándékoztak beavatkozni Kulifaiék

„Nem, egyáltalán nem új keletű, hogy Szentírást viszünk ajándékba fiataloknak, sőt, maga az akció független attól, hogy akkor most fóliázva vannak-e termékek a Libriben vagy sem”– reagált rögtön Kulifai, akit a motivációjukról kérdeztünk. 

„Az egyik legfontosabb könyvnek tartjuk a Bibliát, amely az emberi élet legtöbb kérdésére képes választ adni, változást hozni. Természetesen sokan ismerik a Bibliát, de talán más az akusztikája annak az üzenetátadásnak, ajándéknak, ha kézből kézbe, személyesen adjuk a Szentírást; talán jobban felhívja arra a figyelmet, hogy a világ legnagyszerűbb könyvéről van szó.”

Az újságíró hangsúlyozta, hogy semmiféle ideológiai vitába, kultúrharcba nem szándékoztak, szándékoznak beavatkozni, s nem vitagenerálás volt a cél. De fricskáról sem beszélhetünk, hogy tudniillik nekik szükségük van a Bibliára, nekünk pedig nem – tette hozzá, megjegyezve, hogy igazából mindannyiunkra ráfér a könyv olvasása, forgatása, hogy megbékéljünk Istennel, ám ezt mindenki maga döntse el. „Semmivel sem tartom magamat felsőbbrendűnek azoknál a srácoknál, akik egy általuk nemes ügynek tartott dolog miatt kiálltak.” – fogalmazott.

Felvetettük, hogy a vitában megszólalok egy része gyakran hozakodik elő azzal az érvvel, hogy a Bibliában is vannak olyan idézetek, amelyekre, ha a gyermekvédelmi törvényt nézzük, annak passzusai ugyancsak érvényesek lehetnek. Kulifai erre azt válaszolta, a világtörténelemben nem volt még egy olyan kötet, mint a Szentírás, amit többször akartak volna cenzúrázni, betiltani, netalántán tűzre vetni.

Az „ügy” szempontjából tehát ez egy „autentikus” könyv. Friss példaként pedig az egykori finn belügyér, Päivi Räsänen esetét hozta fel az újságíró, akit azért citáltak bíróság elé, mert közösségi oldalán megosztotta Szent Pál apostol sorait, amit az LMBTQ-aktivisták nem néztek jó szemmel.

– De akkor a Szentírást is be kellene fóliázni? – szóltunk közbe. „Bibliai igazságok vannak, amik az emberi szexualitásra vonatkoznak, és meg akarják védeni az embert attól, hogy olyan döntéseket hozzon, amik a későbbiekben károsak lehetnek számára. És nem csak a homoszexualitásra vonatkozó részeket érdemes ilyenkor megemlíteni. A Bibliában szó esik paráznaságról, házasságtörésről, pornográfiáról, önkielégítésről – Isten egyértelműen különbséget tesz a szexualitással kapcsolatosan a között, hogy mi a jó és mi a rossz” – mondta Kulifai.

Kulifai szerint szakmai kérdés, hol húzzák meg a határt a könyvfóliázás kapcsán

Egyébként egyetért a fóliázással? – érdeklődtünk később. „Azzal a gondolattal, hogy kiskorúak számára a szülők kizárólagos fennhatósága, felügyelete alatt kell, hogy történjen a szexuális felvilágosítás, egyet tudok érteni – szögezte le a Hetek lapszerkesztője. – Hogy a szexuális oktatásokat a szülők tudtán kívül, megkerülve, netán őket becsapva – gondolok itt a különböző óvodai, iskolai kurzusokra, szórakoztatóipari termékekre, mesékre, kötetekre – ne lehessen megtartani.

Hazugság azt állítani, hogy az LMBTQ-közösségnek nincs propagandája. Igenis van.

Méghozzá az előbb említett csatornákon.”

Szerinte dicséretes, hogy ha egy kormány szeretné megőrizni annak a kereteit, hogy mindenki szabadon dönthet, választhat életmódot, szexuális irányultságot; nem azt támogatja, hogy mindenféle szervezetek, ideológusok vagy mesekönyvírók a szülők háta mögött próbálják orientálni a kiskorúakat. „De, hogy feltétlenül szükséges-e minden egyes LMBTQ-tartalmú kötetet fóliázni vagy nem, hogy tulajdonképpen hol húzzák meg a határt, szakmai kérdésnek tartom, amiben nem tudok állást foglalni” – fűzte hozzá Kulifai Máté.

Nyitókép: Kulifai Máté Facebook-oldala

 

 

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2023. július 29. 10:31
Szerintem jó dolog ez a fóliázás. Így egyből látszik, melyik könyv buzis. A filmsorozatokra is kellene. Az online-filmeken 2200 sorozat van fenn. Ebből 2000 díszbuzis, kvótanégeres vagy holotúlélős. Összesen 44 nézhetőt találtam rajta.
tésztagyári szakmunkás
2023. július 27. 20:10
"Ne erőltesd rám a hitedet" https://img.ifunny.co/images/4771f228cdb62d6c3952be2233165af7421f6dd61429ac1a017278ca5370636c_1.webp
gacsat
2023. július 27. 18:02
:-) Kurafi Máté.. höhöhö..
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. július 27. 17:41
Reméljük, hogy a biblia is le volt fóliázva, mert elég sok gyerekekre (is) káros dolog van benne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!