Mindenhol vonulnak a melegek

2009. szeptember 04. 10:30

2008-ban a londoni menetet a konzervatív polgármester vezette rózsaszín kalapban, míg Stockholmban a rendőrök és a katonák is csatlakoztak. Felvonulások a világban tavaly.

2009. szeptember 04. 10:30
A dél-morvaországi Brünnben (Brno) szélsőjobboldali tüntetők zavarták meg a hivatalosan engedélyezett melegfelvonulást. Még a felvonulás kezdete előtt a nacionalista Nemzeti Párt és néhány más szélsőséges tömörülés aktivistái petárdákat és tojásokat dobáltak a belváros egyik terén összegyűlt mintegy 500-600 résztvevőre, de a rendőrség megakadályozta az összetűzést. Ez volt az első ilyen népes melegfelvonulás Csehországban, amely egyébként igen toleráns a homoszexualitással szemben, s ahol évente több hasonló, kisebb létszámú eseményt rendeznek. Bulgária első melegfelvonulásán alig száz aktivista vonult át a szófiai belvároson, hogy tiltakozzanak a homoszexuálisokat érő hátrányos megkülönböztetés ellen. Az egyházak, szélsőjobboldali szervezetek és több párt is a rendezvény betiltását követelték, szélsőséges tüntetők pedig megpróbálták szétkergetni a felvonulókat, Molotov-koktélokat, tojásokat dobáltak, a rendőrség mintegy 60 szélsőségest vett őrizetbe.
 
Harmincadik alkalommal rendezték meg a melegek felvonulását Berlinben, amelynek több százezer nézője volt. Az "elfogadottságot tolerancia helyett" mottóval rendezett parádét támogatásáról biztosította több magas rangú politikus, mindenekelőtt a másságát nyíltan vállaló Klaus Wowereit berlini kormányzó polgármester. Londonban óvatos becslések szerint is félmilliós, népünnepély hangulatú melegfelvonulást rendeztek, a menetet Boris Johnson, London újonnan megválasztott konzervatív polgármestere vezette rózsaszín kalapban. A Gay Pride felvonuláson most először vehettek részt a hadsereg és a rendőrség meleg tagjai egyenruhában. Több tízezer homoszexuális és leszbikus vonult fel a melegek hagyományos Christopher Street Day parádéján Kölnben. A felvonulás békésen, minden incidens nélkül zajlott.
 
A bécsi Ringstrassén több mint százezren vonultak végig a homoszexuálisok és leszbikusok rendezvényén, a 13. Szivárvány Parádén, jóval többen, mint a korábbi években. A háromórás, alapvetően békés, derűs hangulatú megmozdulás elhaladt az osztrák parlament épülete mellett is, amely előtt szivárványszínű zászlókat tűztek ki. Félmillióan voltak jelen a Svédországban tartott kilencnapos európai melegfesztivál, az EuroPride fénypontját jelentő stockholmi melegfelvonuláson. A felvonuláson másfélszáz szervezet képviseltette magát, köztük a rendőrség és a hadsereg. Rio de Janeiróban egy napon rendezték meg a város híres Copacabana strandján Brazília védőszentjének ünnepét és a melegparádét, minden incidens nélkül. (MTI)

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sunázó
2009. szeptember 04. 17:28
Oszi! Ha magadat is Európa kulturáltabbik feléhez sorolod, akkor használj ékezeteket Magyarországon, mert a végén azt mondják rád: nicsak! ez a harcos buzi egy iszlám ajatollah. Gondold el, amint turbánban véded a buzik jogait, és a Koránnal a kezedben a demokráciát. Égnek áll a hajam tolla, ha meglátlak ajatollah!
zoli28
2009. szeptember 04. 16:07
oscar: Ha már demokráciát oktatsz, akkor: demokráciában nem szokták megmondani az állampolgároknak, hogy egyes jelenségekkel vagy emberekkel kapcsolatban milyen érzelmeket táplálhatnak. Nehogy már a demokrácia és a kultúra(!) ellensége legyen valaki csak azért, mert nem tartja vívmánynak az azonos neműek közti szexuális kapcsolatot... LOL
oscar
2009. szeptember 04. 16:01
aki nem szereti a melegeket, koltozzon az iszlam orszagokba,ott tart karokkal varnak mindenkit,aki a demokracia, es a kultura ellensege......mi ugyanis jol elvagyunk europaban....foleg a kulturaltabbik feleben...
csi
2009. szeptember 04. 15:39
Gyerekek! Minden, ami létezik, "természetes"? Ugyan már! Lassan 40 éve dolgoznak a projekten, de azt se sikerült bizonyítani, hogy genetikailag meghatározott, vagyis veleszületett jelenségről van-e szó. Valószínűleg sokkal komplexebb, családi, társadalmi eredői vannak. Különösen tetszetős a berlini jelmondat: "elfogadottságot tolerancia helyett". Nem lesz elég ha eltűröd, vagy türelmes vagy, el is kell fogadnod, végső soron szeretned kell a homoszexualitást. Szép kilátások, hehe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!