Lezárult a határvita

2009. november 04. 15:21

Szlovénia és Horvátország Stockholmban aláírta a határvita megoldását.

2009. november 04. 15:21
A viszály tavaly decemberben akasztotta meg Zágráb csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval. Az EU-tagállam Szlovénia megvétózta a horvát EU-csatlakozási tárgyalások több fejezetének lezárását a határvita miatt. Borut Pahor szlovén és Jadranka Kosor horvát kormányfő azután látta el kézjegyével a megállapodást, hogy a horvát parlament a múlt héten támogatta a megegyezést. A két ország a megállapodás értelmében az Isztria-félsziget egyik részét érintő, 18 éve tartó határvita rendezését nemzetközi döntőbíróságra bízza.

Svédország soros EU-elnöksége egyik elsőrendű kérdésének a 27-tagú unió bővítését tekinti, és meggyőződése, hogy a megállapodás elősegíti Horvátország csatlakozási tárgyalásainak előrehaladását. A két kormány aláírása után a megállapodást a parlamentnek is ratifikálnia kell. Az ellenzék mindkét országban elégedetlenségét fejezte ki a megállapodás kapcsán.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!