Nő a digitális zenepiac

2010. január 25. 11:48

Az Nemzetközi Zeneipari Szövetség adatai szerint a számok negyedét ma már internetes úton értékesítik.

2010. január 25. 11:48
A frissen kiadott Digital Music Report című jelentés alapján tavaly 12 százalékkal nőtt a legális, fizetős zeneletöltések aránya. A digitalizálódással párhuzamos jelenség a diverzifikáció: amíg tíz éve egy mainstream popzenei album szinte teljes bevételét a fizikai adathordozókon (CD, kazetta) történő eladás jelentett, mára a bevétel 260 különféle termékből (videó, csengőhang, stb.) áll össze.

A digitális piacok elsősorban a tengerentúlon fejlettek, a regionális részesedésük a teljes bevételből meghaladja a 40 százalékot, ugyanez az arány az EU-ban mindössze 15 százalék. A legnagyobb globális online zeneboltnak továbbra is az Apple által üzemeltetett iTunes számít, de ma már világszerte 400 konkurense jelent meg a világhálón.

A zeneipar kilátásait a teljes eladások 6 év alatt 30 százalékkal való csökkenése jellemzi, ugyanakkor jelentős asszimmetriát mutat a digitális piac hasonló intervallumban vett 1000 százalékos növekedése. A további növekedés feltétele a licencjogok kereskedelmének globális szabályozása, valamint egyes piacokon az internetes fizetés széleskörű népszerűsítése.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!