Megyét csinálnának Székelyföldből a románok

2010. február 15. 08:43

Az RMDSZ fejlesztési régiókról szóló törvénytervezetét támogatják a kormányzó demokrata-liberálisok, azonban feltételeket szabnának annak. Autonómiáról nincs szó.

2010. február 15. 08:43

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség törvénytervezetében Hargita, Kovászna és Maros megye közös fejlesztési régiót régiót alkotna. A kormányzó Demokrata-Liberális pártnak tetszik az ötlet. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, László Attila szerint sokkal jobban fogadták az elképzelést, mint ahogy várható volt. Úgy nyilatkozott, hogy csupán két kifogásuk van a 2012-től életbe lépő tervezettel szemben: közigazgatási jogot adnának a régióknak, Máramaros helyett Szilágy megye szerepeljen Kolozs megye régiójában. Mindezt a demokrata-liberálisok Kolozs megyei elnöke, a Képviselőház jogi bizottságának elnöke, Daniel Buda közölte egy magánbeszélgetésben, szavait Markó Béla RMDSZ-elnök és a tervezet kidolgozója, Csutak István is megerősítette. Csutak elmondta, a politikai háttérmegállapodás legalább négy éve létezik az RMDSZ, a demokrata-liberálisok és a szociáldemokraták között.

Daniel Buda azonban azt állította, a leendő régiók támogatás-lehívási esélyeiről beszélgetek. Hozzátette, az ország gazdasági újraszervezését nem lehet elintézni etnikai alapon, be kell tartani az Alkotmányt. Szilágy megye kapcsán pedig azt mondta, ennek is a gazdasági, európai pénzalapok lehívásának lehetőségeihez van köze.

A magyarságnak az RMDSZ javaslata kedvezne inkább, hiszen a Bihar-Szilágy-Szatmár blokkban nagyobb arányban élnek magyarok, mint Szilágyban. Az Arad-Krassó-Szörény-Temes regió pedig talán az ország legjobban működő térsége Szeben-Brassóval együtt, ezért az itt élő kisebbségeket sem „kell félteni”.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
force
2010. február 15. 10:18
Azokba a románokba több ész szorult mint a magyarokba! Legalábbis mert oda fogok nyáron menni dolgozni. Győrtől egészen Szabolcsig semmi munkalehetőség! pedig már 3 iskolai végzettségem van! 9ig meg sem állok.
szpal
2010. február 15. 10:16
Néhány éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy a három székely megye egy fejlesztési régióba kerüljön, úgy látszik, a románok kezdenek megbarátkozni az autonómia gondolatával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!