Fellőtték az utolsó űrsiklót

2011. július 08. 17:41

Sikeresen startolt utolsó útjára az utolsó űrsikló, az Atlantis. Jelen küldetési feladata az utánpótlás szállítása a nemzetközi űrállomásra a Raffaello többcélú szállítómodul belsejében. Harminc év után ezzel a repüléssel zárul az űrsiklóprogram.

2011. július 08. 17:41

Az Atlantis űrsiklót sikeresen kilőtték a Cape Canaveral-i űrkikötőből. Az űrrepülőgép négy fős legénységével a Nemzetközi Űrállomásra tart. Misszióját 12 naposra tervezik. Az Atlantist 1979-ben kezdték építeni. Az első repülése az STS–51–J volt 1985. október 3-án, és azóta már 32 repülést hajtott végre. Az Atlantis nevéhez fűződik a Galileo és a Magellan szondák elindítása 1989-ben. Segítségével állították pályára 1991-ben a Compton gammatávcsövet. Részt vett a Shuttle–Mir repüléseken és repült a Mir űrállomásra és Nemzetközi Űrállomásra is. 2009-ben általa végeztek javításokat a Hubble űrteleszkópon.

Jelen küldetési feladata az utánpótlás szállítása a nemzetközi űrállomásra a Raffaello többcélú szállítómodul belsejében. Visszatértével az amerikai űrkutatás harminc éves szakasza zárul le, ugyanis az Atlantis űrsikló a Space Shuttle program űrsikló flottájának utolsó darabja.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2011. július 09. 13:37
Vajon van-e olyan hír a Mandineren amibe nem sikerült belekeverni a magyar belpolitikát?
kukagyerek
2011. július 08. 21:40
"Nemrég múlt ötven éve, hogy Gagarin az első emberként járt az űrben. Negyvenkét éve jártunk először a Holdon." Én meg a Marson jártam!
nagykata
2011. július 08. 20:02
nekem is van erről véleményem, már csak azért is, mert dolgoztam a NASA-nál. és nem mint takaritónő... :-) a NASA költségvetése 1/3 - 2/3 arányban oszlik meg, 2/3 ment az űrsiklónak. érdekes módon a tudományos eredmények óriási százalékát az elmúlt 30 évben az 1/3 adta. legalábbis azon a bázison ahol én dolgoztam az ürsikló kurvára nem volt népszerű, és akkor most nagyon diplomatikusan fogalmaztam. másik nem mellékes apróság, hogy amikor el lett fogadva, az érv az volt, hogy az Apollo programhoz képest az ár lemegye az 1/10-re. egy tized. a valóságban a 10x többe kerűlt. tehát az igért ár és a valós ár között a külömbség százszoros!!! az itthoni autópályák ehhez képest ingyen vannak ...a volt kollégáim azon sajnálkoztak, hogy és ezért nem ment börtönbe senki. viszont felrobbant kettő. szóval én nem pityergek ma. kellemes hétvégét mindenkinek.
Netuddgi
2011. július 08. 18:49
Ez valami szoclib betegség ez az Orbán monománia. Ez kb. olyan értelmi színvonalat feltételez, mint a viccbéli Móricka akinek mindenről a p!na jut az eszébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!