Obama fogadta a dalai lámát

2011. július 17. 11:37

Az amerikai elnök - semmibe véve a Pekingből érkező éles bírálatokat - szombaton a washingtoni Fehér Házban fogadta a dalai lámát. Az amerikai elnök megerősítette „erőteljes kiállását Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért”, valamint a tibetiek emberi jogainak védelméért. A kínai reakció szerint az USA az ország belügyeibe avatkozott, és kárt tett a kétoldalú kapcsolatban.

2011. július 17. 11:37

Barack Obama és a tibeti vezető mintegy háromnegyed órás találkozójának helyszíne nem a külföldi vendégek fogadására szolgáló Ovális iroda volt, hanem az úgynevezett térképszoba. Az eseményen újságírók nem vehettek részt. A Fehér Ház előzőleg kiadott közleménye szerint a két politikus találkozója megerősíti az amerikai elnök „erőteljes kiállását Tibet egyedülálló vallási, kulturális és nyelvi identitásáért”, valamint a tibetiek emberi jogainak védelméért. Obama egyúttal támogatja a dalai láma megbízottjai és a pekingi kormány közötti párbeszédet - mutatott rá a közlemény.

Kína megerősítette korábbi álláspontját, miszerint határozottan ellenez minden találkozót a dalai láma és bármely külföldi politikus között. Egyúttal felszólította Washingtont, hogy mondja le a tervezett találkozót, és ismerje el Tibetet Kína részének. A találkozó után kiadott pekingi külügyi közlemény szerint ártott a kínai-amerikai kapcsolatoknak, hogy Obama amerikai elnök a washingtoni Fehér Házban fogadta a dalai lámát. „Ezzel a lépéssel (az Egyesült Államok) súlyosan beleavatkozott Kína belügyeibe, megsértette a kínai emberek érzéseit, és kárt okozott a kínai-amerikai kapcsolatokban. Követeljük az Egyesült Államoktól, hogy vegye komolyan Kína álláspontját, és azonnal hozzon intézkedéseket a kártékony hatás ellensúlyozására, ne avatkozzon bele Kína belügyeibe, valamint ne játsszon össze a Kína-ellenes szakadár erőkkel, amelyek »Tibet függetlenségét« akarják, ne támogassa őket” — áll a közleményben.

A kommunista Kína 1950-ben katonai erővel foglalta el Tibetet, amelynek vallási vezetője akkor Indiába menekült, s azóta is száműzetésben él. A dalai lámát (polgári nevén Tenzin Gyatsót) Peking azzal gyanúsítja, hogy szeperatizmust szít, és erőszakkal akarja elszakítani Tibetet Kínától. A Nobel-békedíjas vallási vezető tagadja ezt; állítása szerint békés úton kívánja elérni hazája önrendelkezését.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RepiP
2011. július 17. 17:51
Kína húzza a világgazdaságot, nem Svájc. A tőkés dönti el, hogy hol van kapitalizmus, nem te. Lehet, hogy valamikor megvolt a Nyugat Kína nélkül, de most már nincs (és nem is lesz jó ideig).
RepiP
2011. július 17. 17:01
"A Kínai kommunizmus egyedül a gazdaságban lett kapitalistább" A kapitalizmus eleve egy gazdasági fogalom, tehát egy ország máshol nem is lehet "kapitalistább", mint gazdaságában. Kína momentán a legsikeresebb kapitalista ország, mindenki tőlük várja a nyugati típusú kapitalista világgazdaság megmentését. Kiszámítható szabályozási környezetet biztosít a magánvállalkozásoknak (ez épp egy politikailag-kulturálisan kommunista diktatúra formájában valósul meg), és ennyi elég is nekik. Szegény félbolond Karl Marx biztosan nem olyannak képzelte a "kommunizmust" annó, mint ami most van Kínában, tele burzsoá felhőkarcolókkal... Persze a jobboldali entellektüelek mindenhol sárgulnak az irigységtől, hogy hogy lehet egy (névleg) baloldali diktatúra ilyen sikeres, és gúnyolódnak is rajta (lásd vezérkommentelő), de ennek persze értelme az nem sok van.
Honfi-fi
2011. július 17. 16:08
Hihi Ahogy írtam tegnap, Kína felemelte figyelmeztető mutató ujját. Erre Obama, meg megmutatta nekik, higy hova dughatják fel az ujjukat.
Mardel
2011. július 17. 16:00
A hülye gyerek eme bohócon kívül még mit tud adni saját pártja balszárnyának. Amúgy jó látni, hogy Washington még ilyen bátor tettekre képes, ha már mást nem tesz Tibetért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!