Bécsben és Brüsszelben is tiltakoztak a magyar kormány ellen

2013. március 16. 09:34

A magyar kormány politikáját bíráló tüntetést tartottak pénteken Magyarország bécsi nagykövetsége előtt, mintegy ötven fő részvételével. Brüsszelben szintén tiltakoztak a magyar kormány ellen: az alkotmánymódosítás kapcsán 120-150 ember demonstrált.

2013. március 16. 09:34

A bécsi tüntetés kezdeményezője, Rásky Béla bécsi történész beszédet olvasott fel – a március 15-i ünnepnap miatt zárva tartó – nagykövetség előtt. Ebben az 1848-as forradalom vívmányaira emlékeztetett, hangsúlyozva: az akkori 12 pont nem vált „múzeumi tárggyá”, ismét szükséges emlékeztetni rá. „Tiltakozunk az Orbán-kormány antidemokratikus és antieuropéer lépései ellen, a magyarországi sajtó- és véleményszabadság korlátozása ellen, a hajléktalanság diszkriminációja, a szabad mozgás európai jogának korlátozása ellen, a bíróságok függetlenségébe való erőteljes beavatkozás, és a politikai nyelv szisztematikus megmérgezése ellen” – jelentette ki Rásky Béla.

A mintegy félórás tüntetés résztvevői - osztrákok és magyarok vegyesen - sípszóval és transzparensekkel fejezték ki véleményüket. A táblákon többek között a 12 pontra emlékeztető feliratokat, „Az alkotmány nem játék!” és „Egy új magyar köztársaságért” felírásokat lehetett látni.

A brüsszeli tüntetés egyik szervezője elmondta: az alaptörvény módosítása gyengíti az alkotmánybíróságot, sérti az uniós jogot és az emberi jogokat, ezért nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, és meg akarják akadályozni a szélsőséges eszmék terjedését Európában. A tüntetés másik szervezője a diákság helyzetéről szólva közölte, hogy a kormány megszünteti az intézmények pénzügyi autonómiáját, és azon dolgozik, hogy röghöz kösse azokat, akik állami támogatással tanulnak.

A többnyire magyar és külföldi fiatalokból álló tömegben többeknél volt magyar zászló, transzparenseiken a demokráciát és a köztársaságot búcsúztatták, mások azt akarták tudatni, hogy Magyarország szereti Európát. A tiltakozás a Facebookon szerveződött, ahol több mint négyszázan jelezték, hogy eljönnek. A megmozduláson felszólaltak a meleg közösségek jogaiért küzdő, a hajléktalanokkal foglalkozó és az újságírók érdekeit érvényesíteni kívánó szervezetek képviselői, akik bírálták a magyar alaptörvény módosítását, amiért szerintük lehetőséget ad a hajléktalanok megbüntetésére, a család fogalmának szűkítésével másodrendű állampolgárokká teszi a meleg párokat, és azokat, akik nem házasok, de gyereket nevelnek.

A tiltakozáson megjelent Herczog Edit magyar szocialista és Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti európai parlamenti képviselő is. Herczog az MTI-nek elmondta: „Nem kell elmenni a falig. Ha Magyarország vállalta, hogy tagja lesz az európai szervezeteknek, legyen az az Európa Tanács, legyen az a NATO, legyen az az Európai Unió, akkor viselkedjék úgy, hogy a többiek is kényelmesnek érezzék a magyar tagságot” – fogalmazott a politikus. Lunacek az MTI-nek elmondta: nagyon aggasztják a magyarországi események, az alaptörvény módosítása, amely azzal a kockázattal jár, hogy Magyarországon többé nem érvényesül megfelelően a jogállamiság és a hatalmi ágak szétválasztásának elve.

A tüntetés nagyjából egy óráig tartott, a tiltakozók a megmozdulás végén elénekelték a Himnuszt.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CzudarMiska
2013. március 16. 17:09
Bécsben aztán nem kunszt 50-60 magyar-és keresztényellenes "sorstalant" összetrombitálni.Még magyar állampolgársággal (is) rendelkezőből összejön annyi. Heller Á.filozófus asszony vajon ott volt-e?
Oldgóbé
2013. március 16. 10:34
A söpredék itthon az időjárás miatt nem mert tüntetni. A vezérkar erre mozgósította a külhoni tartalékot. Mocsok egy hazaáruló banda.
Nannyó
2013. március 16. 09:50
Megnyugodtam, hogy Lunacek ott volt :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!