Lemondott a vatikáni bank vezetősége

2013. július 02. 08:57

Lemondott tisztségéről Paolo Cipriani, az IOR vatikáni bank vezérigazgatója és helyettese, Massimo Tulli – közölte hétfőn a Vatikán.

2013. július 02. 08:57

Évek óta tartó szolgálat után mindketten úgy ítélték meg, hogy ez a legjobb döntés a pénzintézet és a Szentszék érdekében – hangsúlyozta a vatikáni közlemény.

A 2007-ben kinevezett Cipriani és helyettese lemondását az IOR-t felügyelő bíborosi bizottság és az igazgatótanács többi tagja is elfogadta. Hatáskörüket ideiglenesen Ernst von Freyberg, az IOR elnöke vette át, aki máris jelezte, hogy minél előbb új vezérigazgatót keresnek a vatikáni bank élére.

Cipriani és Tulli távozása újabb fordulat az IOR átalakítási folyamatában, mely Freyberg februári kinevezésével vette kezdetét. A következő lépés június 26-án történt, amikor Ferenc pápa öttagú bizottságot nevezett ki az IOR működésének átvilágítására.

A vezérigazgató és helyettese távozása három nappal követi Nunzio Scarano pápai prelátus, az Apostoli Szék Vagyonkezelősége (Apsa) tagjának letartóztatását. Scarano az ügyészség szerint húsz millió eurót próbált meg Svájcból Olaszországba csempészni az IOR számláin történt tranzakciókon keresztül.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csíksomlyai
2013. július 02. 11:41
Szerintem meg Ferenc pápa dolgozik, tisztul a Vatikán, kiderülnek a pénzügyek és a pedofil ügyek is. Isten segítse munkájában!
magnamater
2013. július 02. 11:28
A pénz hatalom, és a hatalom megrontja az embert,arra való, hogy visszaéljenek vele, Jézust az apostolok pénzét kezelő Júdás árulta el.Nem bankárokra, nem püspökökre kell bízni a Vatikán pénzét, hanem szentéletű szerzetesekre,kik számára a pénz semmi, mégis elég eszesek hozzá, hogy tudják kezelni - de ilyeneket hol lehet lelni?
kamasuka
2013. július 02. 10:03
Remélem, nem a Keresztapa III. része ismétlődik meg!
ottapont
2013. július 02. 09:41
Micsoda meccsek mehettek-mehetnek, remélem a pápa túléli a bankreformot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!