Német államfő: Snowden tiszteletet érdemel

2013. július 26. 19:47

Tiszteletet érdemelnek azok, akik leleplezik a jog útjáról letérő állami intézményeket – mondta a német államfő egy pénteki lapinterjúban Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársának kiszivárogtatásaival kapcsolatban.

2013. július 26. 19:47
Joachim Gauck a Passauer Neue Presse című lapnak elmondta: a törvényektől eltávolodó állami intézményeket rendszerint csak akkor lehet visszaterelni a helyes útra, ha a visszásságok nyilvánosságra kerülnek. Ezért tiszteletet érdemel, aki ilyen esetekben nem az intézménynek engedelmeskedik, hanem a lelkiismeretének, és feltárja a közösség előtt a helyzetet.
 
Az elektronikus hírszerzésre szakosodott NSA titkos adatgyűjtési, megfigyelési programjai sérthetik a szabadságot – tette hozzá az egykori keletnémet demokratikus ellenzék meghatározó alakja, aki a rendszerváltás után a keletnémet állambiztonsági hatóság, a Stasi iratanyagát kezelő hivatal első vezetője volt. Gauck hangsúlyozta: „korlátozza a szabadság érzését a félelem, hogy külföldi titkosszolgálatok gyűjtik a telefonbeszélgetéseink és elektronikus levelezésünk adatait, ami azzal fenyeget, hogy végül maga a szabadság is sérül”.
 
Joachim Gauck az első vezető német politikus, aki – ha közvetve is – tiszteletét fejezte ki Edward Snowden előtt. Az NSA-ügy kirobbanása után a német kormány jelezte: nincs jogi lehetőség arra, hogy Németország politikai menedékjogot biztosítson az amerikai informatikusnak. Ezt az ellenzéki pártok sem követelik. Gerhard Schmid, a legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) szakpolitikusa, az Európai Parlament korábbi alelnöke a napokban egy interjúban kifejtette: Snowden az NSA titkos ügyeinek kiszivárogtatásával megsértett amerikai törvényeket, és ezért bíróság elé akarják állítani, ami nem politikai üldöztetés, hanem jogi eljárás. 
 
Snowden ügye továbbá más természetű, mint a korábbi nagy amerikai leleplezések, például a Watergate-ügy, mert az NSA egykori munkatársa nem hozott nyilvánosságra olyan információt, amely amerikai törvények megsértésére utal - tette hozzá.
 
Németországban a náci Gestapo és a Stasi emléke miatt is rendkívül érzékeny téma a személyes adatok kezelése, így az NSA-botrány fontos üggyé vált a belpolitikában. Különösen azután, hogy kiderült: nemzetközi összevetésben az NSA titkos adatgyűjtő tevékenysége rendkívül nagy mértékben érinti Németországot, és rendkívül szoros az együttműködés a német szolgálatok és az NSA között. 
 
A német kormány a hivatalos álláspont szerint csak Snowden kiszivárogtatásaiból szerzett tudomást az NSA adatgyűjtő programjairól. Egy csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 78 százaléka nem hiszi el ezt az állítást, és 70 százalék elégedetlen az ügy feltárására irányuló kormányzati erőfeszítésekkel.

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. július 27. 14:20
Kémek mindég voltak és mindég lesznek, fölösleges érte megsértődni-gond ebből csak országunkban akad,ahol a Titkosszolgálat kizárólag külföldnek dolgozik.
Kvasztics Fedor
2013. július 27. 10:09
"Tiszteletet érdemelnek azok, akik leleplezik a jog útjáról letérő állami intézményeket – mondta a német államfő..." Érdekes. Kár, hogy nem Merkel mondta. Miért kényszerítették leszállásra Bécsben a bolíviai elnök gépét, azt sejtve, hogy Snowden is rajta van? Miért nem meri egyetlen európai ország sem befogadni, megvédeni azt, aki tudomásukra hozta, hogy a nagy szövetséges simlis volt, mint általában mindig? Miért sunnyog Európa ebben az ügyben, mert még megsértődni sem mer úgy igazából. Persze, akik helyt adtak az illegális börtönöknek, kinzókamráknak, azok most mit mondjanak? Lehet, hogy különb dolgok is kiderülnének róluk. Hiába, no dübörög az a fene nagy demokrácia.
tatka46
2013. július 27. 09:26
Csak tudnám mit keres itt Megyó, Gyurcsány,ennyire nem kellene hülyének lenni.Mióta bűn a bűnt nyílvánosságra hozni?Ez olyan dolog, mint,hogy nyílvánosságra kerűlne a nyugdijjas tanárka , hamisította az állítólagos diplomáját.
nyugalmazott tanár
2013. július 27. 08:13
Nesze neked Szilvási és Gyurcsányi: "Tiszteletet érdemelnek azok, akik leleplezik a jog útjáról letérő állami intézményeket – mondta a német államfő "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!