Tévedés volt a lefejezés

2013. november 15. 12:17

Bocsánatot kért az al-Kaidával szövetséges terrorcsoport, miután kiderült, egy félreértés miatt az ő oldalukon harcoló parancsnokot fejeztek le nyilvánosan.

2013. november 15. 12:17

A The Telegraph beszámolója szerint, az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű dzsihadista szervezet tagjai egy internetre felkerült videó szerint egy szakállas fejet emeltek a magasba a kivégzésre összegyűlt tömeg előtt az észak-szíriai Aleppó városában, diadalittasan kijelentve, hogy az illető a Bassár el-Aszad elnök oldalán harcoló egyik síita milícia fegyverese.

Később azonban kiderült, hogy a brutálisan kivégzett Mohamed Fáresz az Ahrár as-Sám Brigád egyik parancsnoka volt, amely csoport gyakran harcol Aszad erői ellen az ILIÁ és a szintén az al-Kaidához köthető an-Nuszra Front oldalán, habár nem osztja a két szunnita dzsihadista szervezet radikális ideológiáját. Az ILIÁ az eset után „megértést és bűnbocsánatot” kért a félreértés miatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet és más aktivisták szerint egy vallási jellegű félreértés vezetett Faresz kivégzéséhez. Az ILIÁ egyik szóvivője azt mondta, hogy a parancsnok, miután megsebesült egy Aleppó környéki csatában, azt hitte, hogy síita milícia fogságába esett, és arra kérte a körülötte lévőket, hogy öljék meg. Mint utóbb kiderült, az illetők az ILIÁ tagjai voltak, akik aktivisták szerint félreérthették a síita imámokra hivatkozó kérést.

Jelentések szerint az ILIÁ a közelmúltban jelentősen megerősödött, és a legbefolyásosabb fegyveres csoporttá vált Szíria északi részén. A csoport célja az, hogy iszlám államot hozzon létre Irak és Szíria egymással határos északi területeinek összekötésével, ahol a saría (iszlám vallási jog) egy radikális értelmezését akarja alkalmazni. Az ILIÁ által ellenőrzött – egyre nagyobb – területeken sokan panaszkodnak a csoport kegyetlenségére.

Az ILIÁ egyik szóvivő közölte, hogy „az illetékes igazságügyi hatóságok” ki fogják vizsgálni a félreértésből történt kivégzést, bár nem világos, hogy ezen milyen szervezetet értett.

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
David Karúszó
2013. november 16. 09:25
"did he dieded?" Főleg ezt szokták megkérdezni a csücskösebb videók kommentjeiben az ilyesfajta felvételeket közlő, ún. "snuffix video site"-okon írogató tagok. Az arab videók se kutyák, de a mexikóiakat nem veri senki lefejezésben. Egy biztos, akik ilyen eszközökkel élnek barbárok, és legalább annyira megérdemelnék, hogy pontosan úgy végezzék, mint az áldozataik.
HSL
2013. november 15. 18:14
fejetlenség van a csapatban :D
realista
2013. november 15. 17:21
"A forradalom felfalja saját gyermekeit!"
Akitlosz
2013. november 15. 16:14
A bocsánat kéréstől a feje nem nő vissza. Aztán meg ezeket a szabadságharcosokat támogatja Amerika Asszaddal szemben. Jól tette Putyin, hogy meggátolta a háború kiszélesedését. Persze nyilván elsősorban az orosz érdekeket tartotta szem előtt, ahogyan Obama az is az izraeli érdekeket. Amúgy ha már lefejezés azt a Guillotine-nál "emberségesebben" még nem oldották meg. A késsel torok nyiszálás durva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!