Felmondják az oroszok a fekete-tengeri hadiflottáról szóló megállapodást

2014. március 28. 16:24

Az orosz biztonsági tanács pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja az orosz fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat. Putyin megdicsérte az orosz katonákat a krími munkájukért, ezzel gyakorlatilag elismerte, amit korábban tagadott: hogy Moszkva saját katonai erejének közreműködésével vette át az ellenőrzést a Krím félsziget felett.

2014. március 28. 16:24

Oroszország és Ukrajna 1997-ben kötött egyezményt a Fekete-tengeri Flotta megosztásáról és az orosz hadiflotta krími státusáról, valamint a félszigeten tartózkodásának feltételeiről. 2010-ben Harkivban 2024-ig hosszabbították meg ezeket a szerződéseket, az oroszok azonban most felmondják az összes erre vonatkozó megállapodást.

A szerződések felmondásáról az orosz biztonsági tanács döntött, majd Vlagyimir Putyin benyújtotta a parlamentnek az erről szóló törvényjavaslatot.

A Krím félsziget és az orosz fekete-tengeri hadiflotta bázisának helyet adó krími Szevasztopol város vezetői a múlt kedden írták alá a Moszkvában államközinek nevezett szerződést a területek Oroszországhoz csatlakozásáról. A megállapodást a múlt pénteken az orosz parlament mindkét háza jóváhagyta, így az hatályba lépett. A flottával kapcsolatos szerződések így Moszkva számára értelmetlenné váltak.

Az orosz államfő pénteken új beosztásba helyezett és előléptetett magas rangú tisztekkel találkozott az orosz fővárosban. Putyin dicsérte az orosz katonák szilárd erkölcsi tartását és azt mondta, hogy az ő szakmai tudásuknak köszönhetően kerülhették el a „provokációkat és a vérontást, valamint a krími népszavazás békés és szabad lebonyolítását”.

Megfigyelők szerint az orosz államfő ezzel burkoltan, de elismerte, hogy Moszkva saját katonai erejének közreműködésével vette át az ellenőrzést a Krím félsziget felett. Vlagyimir Putyin február végén felhatalmazást kapott az orosz parlament felsőházától a fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de az államfő többször is azt állította, hogy erre nem került sor. 

Az elnök utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert a Krímet elhagyó ukrán katonák hátramaradt fegyverzetének visszaszolgáltatására. A rendezvényen Szergej Sojgu védelmi miniszter arról tett jelentést az orosz fegyveres erők főparancsnoki tisztét is betöltő államfőnek, hogy befejeződött az ukrán hadsereg Kijevhez hű egységeinek a Krím félszigetről való kivonulása.

Az MTI arról tudósít, hogy a Krím-félsziget nyugati részén sorban állnak az emberek az orosz állampolgárságért.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2014. március 29. 07:40
Nem akarom ijesztgetni Obama elnököt, de nem Krím volt az egyetlen, amit Oroszország átengedett egy másik államnak. Alaszka is ilyen volt. :)
Akitlosz
2014. március 28. 19:32
Helyes. Amúgy is éppen az volt a puccsistákat fejbujtók egyik célja, hogy Ukrajna felmondja ezt a szerződést és így Oroszország elessen Szevasztopoli bázisától. Hát így Oroszország mondta fel a szerződést. Amúgy elismerésem a "megfigyelőknek" az éles eszükért. Amikor az újságírók a saját véleményüket akarják mondani, de persze a nevüket nem merik adni hozzá, akkor ráfogják azt persze név nélküli "megfigyelőkre " és "szakértőkre".
Gombóc XVI. Artúr
2014. március 28. 18:28
Erre ment ki az egész. A pénz az pénz, akármilyen zászló mögé is bujtatják...
Kárpáti Zoltán
2014. március 28. 17:38
Ez egy nagyon szép és elegáns akció volt, nem kis tett. Szinte puskalövés nélkül bevenni egy egész félszigetet. Minden elismerést megérdemelnek a katonák. Egyben az ukrán katonák is megérdemlik a dicséretet, mert higgadtan és okosan viselkedtek egy számukra nehéz helyzetben. Katonához méltón.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!