Külön-külön tárgyal Párizsban az orosz és az ukrán külügyminiszter

2014. március 05. 13:51

Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszter Párizsban tárgyalt francia kollégájával. A megbeszélés után kijelentette: Ukrajna mindenképp békés úton szeretné rendezni a krími helyzetet. Szerdán az orosz diplomácia vezetője, Szergej Lavrov is Párizsba látogatott, de nem erősítették meg, hogy találkozik-e ukrán kollégájával.

2014. március 05. 13:51

Békésen akarjuk ezt a válságot rendezni. Nem akarunk az oroszokkal harcolni” – hangsúlyozta a Descsica, miután megbeszélést folytatott francia kollégájával, Laurent Fabiusszal. „Szeretnénk a jó párbeszédet és a jó kapcsolatokat megőrizni az orosz néppel. Minden lehetséges kapcsolatot értékelünk” – tette hozzá. 

Laurent Fabius úgy fogalmazott: „Nem fogunk háborút indítani az oroszok ellen, de az, amit csinálnak nem elfogadható. Ez egy ország megszállása egy másik ország által.

Az ideiglenes ukrán külügyminiszter egyébként egy időben érkezett Párizsba az orosz diplomácia vezetőjével, Szergej Lavrovval, de nem erősítette meg, hogy találkozni fognak. Fabius viszont délután kétoldalú megbeszélésen találkozik Lavrovval.

Francois Hollande francia elnök meghívására hivatalosan a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminiszterei üléseznek szerda délután Párizsban. A találkozón azonban az ukrajnai helyzet is szóba kerül majd, miután a válság kirobbanása óta ez lesz az első alkalom, hogy az orosz és a nyugati diplomácia képviselői közös tárgyalóasztalhoz ülnek. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter fogja képviselni. Jelen lesz a megbeszélésen John Kerry amerikai, Laurent Fabius francia, William Hague brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, akik többször is elítélték szombat óta az orosz beavatkozást a Krím félszigeten.

Franciaország álláspontját osztja Németország és mások is. Ez egyrészt a Putyinnal és Oroszországgal szembeni nagyon határozott fellépést, másrészt a párbeszédre való törekvést jelenti” – hangsúlyozta a francia külügyminiszter.

William Hague brit külügyminiszter arra kérte szerdán Párizsban orosz kollégáját, hogy találkozzon Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszterrel. „Minden diplomáciai erőfeszítést megteszünk, hogy Oroszország és Ukrajna között kapcsolat jöjjön létre miniszteri szinten, a többi ország támogatásával” – mondta Hague azelőtt, hogy háromoldalú megbeszélést folytatott ukrán és amerikai kollégájával, John Kerryvel. Utóbbi sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Lavrov nincs jelen az előzetes külügyminiszteri egyeztetésen, és hozzátette, reméli, hogy még szerda délután találkozik vele. Hague azt mondta, a cél az, hogy „az oroszokat bevonják a diplomáciai folyamatba, legalábbis annak kezdetébe”.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Himalája
2014. március 05. 14:36
"Ettől a határozott fellépéstől tartott Putyin.Az orosz diplomata zsebében ott van a fehér zászló is:)" Az amerikaiak is határozottan fellépnek, íme: http://turnerradionetwork.com/news/340-pat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!