Lavrov nem találkozott ukrán kollegájával Párizsban

2014. március 05. 21:28

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem volt hajlandó egy tárgyalóasztalhoz ülni ukrán kollegájával Párizsban, és távozott szerda este a francia külügyminisztérium épületéből.

2014. március 05. 21:28

Lavrov távozása után az ukrán válság megoldása érdekében folytatódtak az egyeztetések Laurent Fabius hivatalában John Kerry amerikai, Frank-Walter Steinmeier német és William Hague brit külügyminiszterrel, valamint Catherine Ashtonnal, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, akikhez csatlakozott Andrij Descsica ideiglenes ukrán külügyminiszter is.

Megállapodtunk abban, hogy a következő napokban folytatjuk a tárgyalásokat arról, hogyan lehet rendezni a helyzetet és megoldást találni a válságra” - mondta távozóban az orosz diplomácia vezetője nyugati kollegáival folytatott megbeszéléseiről. Hozzátette: „Hosszú tárgyalási napunk volt Ukrajnáról. Mindannyiunkat nyugtalanít, ami ott történik”.

Amikor az újságírók rákérdeztek arra, hogy találkozott-e ukrán kollegájával, Lavrov annyit mondott: „Ki az? Én nem láttam senkit”.

Az amerikai és a brit diplomácia egész nap megpróbált nyomás gyakorolni Lavrovra, hogy közvetlenül egyeztessen ukrán kollegájával. Mivel erre már délután sem volt hajlandó, Descsica először bejelentette, hogy elutazik, de aztán mégis Párizsban maradt. „Azt hiszem, hogy pozitív irányban haladunk” - mondta az ukrán politikus.

Laurent Fabius üdvözölte, hogy az ukrán válság kirobbanása óta most először sikerült mindegyik felet összehívni. Erre a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminisztereinek párizsi ülésének alkalmából kerülhetett sor, ahol John Kerry amerikai külügyminiszter először találkozott orosz kollegájával azóta, hogy Oroszország ellenőrzése alá vonta a Krím félsziget egy jelentős részét.

Ez a tárgyalások kezdete. Még nem fejeződtek be” - hangsúlyozta Fabius.

A francia külügyminiszter egyébként reggel azt közölte, hogy német kollegájával előkészítettek egy „megoldási tervet” is. Ez a javaslat a február 21-én Kijevben kötött megállapodáshoz tér vissza, amelyet az időközben leváltott ukrán elnök, Viktor Janukovics és az akkori ellenzék kötött meg a francia, a német és a lengyel külügyminiszter közreműködésével. A francia külügyminiszter a következő pontokat emelte ki a tervből: nemzeti egységkormány, az oroszok visszavonulása, a szélsőséges milíciák feloszlatása, a 2004-es alkotmány alkalmazása és az elnökválasztás előkészítése.

Németország a hét eleje óta szeretné elérni, hogy megalakuljon egy nemzetközi összekötő csoport. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Angela Merkel német kancellár és Barack Obama amerikai elnök keddi telefonbeszélgetésük alkalmával megegyezett abban, hogy a válságból vezető kiút az lenne, ha Oroszország visszavonná katonai erőit a bázisokra és az orosz kisebbség jogait nemzetközi és emberi jogi megfigyelők szavatolnák, valamint közvetlen párbeszéd kezdődne Oroszország és Ukrajna között.

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kárpáti Zoltán
2014. március 06. 01:19
"az orosz kisebbség jogait nemzetközi és emberi jogi megfigyelők szavatolnák" Az ő jogaikat leginkább egy demokratikus választás szavatolná. Nem pedig a Nyugat becsületszava. Ami szart se ér.
=nessuno=
2014. március 05. 23:46
Fogtok még kushadni kedves ruszkik.
tibcsike
2014. március 05. 22:30
Szimferopolban a ruszki csürhe ünnepli az ENSZ feletti "győzelmet" és szovjet(!)zászlókat lenget. Jól alusztok, fideszesek??!
Kárpáti Zoltán
2014. március 05. 21:45
De ezt még a szankciók előtt kéne meglépni. Mert utána háború lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!