Ukrán válság: Párizs és Berlin megoldási tervet készít elő

2014. március 05. 11:27

Megoldási javaslattal szeretne előállni az ukrán válságot illetően a német és a francia külügyminiszter. Javaslataikat szerda délután vitatják meg Párizsban, a Libanont támogató külügyminiszterek találkozóján.

2014. március 05. 11:27

Franciaország és Németország egy „megoldási tervet” szeretne javasolni az ukrajnai válságra, amelynek részleteit szerda délután vitatják meg a külügyminiszterek Párizsban – mondta Laurent Fabius, a francia diplomácia vezetője a BFM francia hírtelevízióban.

„Németország és Franciaország együtt dolgozik, kéz a kézben, s elkészítettek egy megoldási tervről szóló javaslatot (Ukrajnáról), amelyet meglátunk, hogy elfogadunk-e megvitatásra” – jelentette be Fabius. 

Tájékoztatása szerint a megoldási javaslat a Kijevben február 21-én az európai diplomácia közvetítésével a hatalom és a tüntetők között megszületett megállapodáshoz tér vissza. A francia külügyminiszter a következő pontokat emelte ki: nemzeti egységkormány, az oroszok visszavonulása, a szélsőséges milicisták feloszlatása, a 2004-es alkotmány alkalmazása és az elnökválasztás előkészítése. 

Francois Hollande francia elnök meghívására hivatalosan a Libanont támogató nemzetközi csoport külügyminiszterei üléseznek szerda délután Párizsban. A találkozón azonban az ukrajnai helyzet is szóba kerül majd, miután a válság kirobbanása óta ez lesz az első alkalom, hogy az orosz és a nyugati diplomácia képviselői közös tárgyalóasztalhoz ülnek. Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter fogja képviselni.

Jelen lesz a megbeszélésen John Kerry amerikai, Laurent Fabius francia, William Hague brit és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, akik többször is elítélték szombat óta az orosz beavatkozást a dél-ukrajnai Krím félszigeten.

„Libanonról fogunk tárgyalni, de ki fogjuk használni azt, hogy valamennyi fontos kollega együtt lesz, az ukrajnai kérdés megvitatására” – hangsúlyozta Fabius.

Napirenden lesz egy nemzetközi összekötő csoport felállításának lehetősége is Ukrajnával kapcsolatban, amelyről Vlagyimir Putyin orosz elnök már beszélt Angela Merkel német kancellárral. „Megpróbáljuk német barátainkkal létrehozni ezt a csoportot, ma beszélünk erről is. Talán sikerül, de erről nem tudok semmit” – mondta Fabius.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
S0ma
2014. március 05. 17:32
Örülünk oly nagyon! Szegény-szegény Ukrajna!
kuwiq
2014. március 05. 17:28
Nemzetköziék kicsit visszavettek, mióta kiderült, mégse Janukovics lövetett a tömeg közé. Sikerült rafinált puccsisták oldalára állni, most bonyolult mosakodás kezdődik.
MZ/X
2014. március 05. 14:04
az összes liberális fostalicska menjen Ukrajnába, álljon be katonának, támadja meg az oroszokat és ne más faszával verje a csalánt....
Forsz
2014. március 05. 13:38
"...valamennyi fontos kollega együtt lesz, az ukrajnai kérdés megvitatására” – hangsúlyozta Fabius." ------------------------- Hát erről van szó, láthatóan ez az EU, ha még netán volnának illúziói valakinek. Fontos! - Ők a fontosak. Hogy a szomszédságból esetleg valaki, aki évszázados, sőt etnikai kapcsolatban is áll az alannyal, az ennek be sem ugrik. Mellesleg francia - l'état c'est moi (XIV.Lajos); egy tőről fakadó mentalitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!