Ponta: Össze kell fogni a magyar képviselő ellen

2014. május 06. 12:42

Össze kell fogniuk a román pártoknak, nehogy az RMDSZ nyerjen képviselői mandátumot a szatmári időközi választáson – mondta Victor Ponta román miniszterelnök. A szociáldemokrata kormányfő pártjának az RMDSZ az egyik legfőbb koalíciós partnere.

2014. május 06. 12:42

Victor Ponta román miniszterelnök, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a hét végén a Szatmár megyei Avasfelsőfaluban kerek perec leszögezte: a román pártoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy az RMDSZ alsóházi mandátumot szerezzen abban a szatmári körzetben, amely parlamenti képviselet nélkül maradt, amikor a nemzeti liberális párti (PNL) Ovidiu Silaghi Bukarestet Brüsszelre váltotta – írja a Főtér.

Mindezt a kormányfő úgy jelentette ki, hogy koalíciós partnere a RMDSZ.  Az időközi választásokat az EP-voksolással egy időben, május 25-én tartják. 

Az ügy pikantériája ugyanakkor, hogy Ovidiu Silaghi helyére maga Ovidiu Silaghi pályázik, igaz, most már a PSD színeiben száll versenybe a szatmáriak szavazataiért, s ebben Szociáldemokrata Unió (USD) másik két alakulata, a Konzervatív Párt (PC) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) is támogatja.
 
Silaghi eddigi pártja nem tartozik a koalícióhoz, korábban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei szervezetének elnöke volt, 2012-ben a közlekedési tárcát vezette. Átigazolását éppen az RMDSZ elleni összefogással indokolta Ponta. Ugyanis szerinte Szatmár megyében csakis akkor van esély megverni az RMDSZ-t, amennyiben a román pártok összefognak. 
 
„Ez sokkal többről szól, mint egy képviselőválasztás, ez az egész országnak szóló üzenet. Megmutatjuk, hogy egységesek tudunk lenni, 2016-ban pedig Szatmár megyében újból együtt indulunk a választásokon, hogy nyerjünk” – fejtette ki Victor Ponta a Krónika szerint.
 
A képviselő nélkül maradt körzetben az RMDSZ Nagy Szabolcsot indítja. 
 
 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dusomoja
2014. május 06. 16:29
Mekkora egy mocsok ez a Ponta. Neki is magyarfóbiája van, a kis szőröstalpúnak.
egyseggelem
2014. május 06. 13:58
A magyarokat mindenhol eltapossak, birkak. Az EU-ban ez hallgatolagos megallapodas, a szomszedos orszagokban is ezert nincsenek jogaikot. Syep lassan kiirtanak, eluznek es asszimilalnak titeket. Sajnos tul kegyesek, ugy kellene mint a palesztinokkal... vizet sem adni, visszabombazni a kozepkorba. Ukrajna utan ti jottok, keszuljetek
Palánk
2014. május 06. 13:20
Az RMDSZ mindíg benyalt a román pártoknak. Egy-egy jól fizető kormányzati beosztásért bármit megtagadtak, feláldoztak, Markó Bélától Kelemen Hunorig.
A_Haza Bölcse
2014. május 06. 13:10
Mesterházy Attila: "Tegnap barátom, Victor Ponta meghívására Bukarestben részt vettem a szocdemek koalíciós uniós kampánynyitóján." http://mandiner.hu/cikk/20140427_mesterhazy_attila_europa_kihivas_elott_all
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!