Irak: előretörtek az iszlamisták, amerikai légi csapások jöhetnek

2014. június 13. 07:23

Nagy területeket foglaltak el néhány nap alatt iszlamista fegyveres csoportok Irak északi részén. Az amerikai nagykövet szerint évek óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Irakban. Barack Obama a katonai beavatkozás lehetőségét sem zárja ki, de ez csakis légi csapás lehet, szárazföldi csapatokat biztosan nem küldenek.

2014. június 13. 07:23

Irak északi részén néhány nap alatt nagy területeken törtek előre az Iraki és Levantei Iszlám Állam fegyveresei. Kormányzati és rendőrségi épületeket, börtönöket, tévéállomásokat és bankokat foglaltak el. A börtönökből több száz rabot engedtek el a Reuters szerint. A fegyveresek szóvivője üzenetben Bagdad elfoglalására buzdított, emiatt a fővárosban megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Az északi Moszul városból félmillióan menekültek el, Kirkuk városát pedig a kurd erők biztosítják, miután az iraki hadsereg állítólag elhagyta a várost.

Az ügyvezető miniszterelnök szükségállapotot akart elrendelni, de ennek megszavazásához nem jelent meg elég képviselő a parlamenti ülésen. Az iraki erők napok óta tehetetlenek, az iraki amerikai nagykövet szerint évek óta nem volt ilyen súlyos a helyzet az országban – foglalja össze a helyzetet az Index.

Az amerikai elnök csütörtökön bejelentette: Iraknak nagyobb amerikai támogatásra lesz szüksége ahhoz, hogy vissza tudja szorítani az iszlamista felkelést. Azt nem részletezte Obama, hogy miféle segítségnyújtásra gondolt, csak annyit mondott, hogy semmit sem zár ki. Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője ezt később úgy pontosította, hogy az Egyesült Államok nem mérlegeli szárazföldi csapatok Irakba küldését, Obama csakis légi csapások lehetőségéről beszélt.

Összesen 238 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dragitenovic
2014. június 13. 12:23
"Iraknak nagyobb amerikai támogatásra lesz szüksége " Emiatt van aIrak ilyen allapotban ezek az Amcsik annyira gyomorforgatoak ,legalabb vallalnak be igen is kaoszt teremtettunk hamis vadakkal tamadtuk es megszaltuk az orszagot es nem ugy alakultak a dolgok ahogy elterveztuk! Vannak olyan orszagok es nepek ahol a diktatura sokkal hatasosabb vagy a kialakult feudalizmus vagy legyen barmi mint a demokracia! Persze konnyebb lenne mindenkinek ha az olajtartalekok jelentos resze nem ott lenne ,de hat ez van! Jon a legicsapas szerencsetlen civilek mar azt sem tudjak ki kivel van ,nem baj amugy is tulnepesedes van !
napvilág
2014. június 13. 11:30
@Fahrenheit 457 "nem kell beengedni ..az idegen kultúrális hátterű bevándorlókat" "a multikulti meghalt" Nem vagy te antiszemita véletlenül..?
kukagyerek
2014. június 13. 09:08
"...amerikai légi csapások jöhetnek" ................. Így van ez ha valamelyik országban sok a demokrácia. Exportra is jut belőle!
vakhangya3
2014. június 13. 08:40
Csak úgy mondanám, hogy Irakban a szunniták kisebbségben vannak a siitákkal szemben. Szaddam szunnita volt. Én magukra hagynám őket hagy öljék egymást. Ez nem sokára átcsap valláésháborúba amibe Irán is be fogsz szállni a siiták oldalán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!