Irak: új államot hoztak létre iszlamisták

2014. június 30. 13:01

Bizarr kampányvideót készített az Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű szélsőséges csoport, amely önálló állam létrehozását jelentette be.

2014. június 30. 13:01

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) elnevezésű szélsőséges iszlamista csoport hatalmas területeket foglalt el Irakban, majd vasárnap bejelentették, hogy önálló államot hoznak létre Iszlám Kalifátus néven.

Az Index találta meg angol nyelvű kampányvideójukat, amelyen egy elfoglalt iraki határellenőrző állomást mutatnak be. A videóban szereplő férfi szerint az amerikaiak rengeteget költöttek az iraki háborúra, viszont hadi felszereléseik most az ILIÁ kezébe kerültek. Azt állítja, hogy helikoptereik és repülőik is vannak, de ezek nem látszanak a videón, csak terepjárók.

Megjelennek foglyok is, akik a férfi állítása szerint csak kevesek a több száz foglyuk közül. A videón egy épületet is felrobbantanak, ami állítólag egy rendőrőrs volt.

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 03. 04:20
Itt az eredeti, teljes egy órás videó: http://www.bestgore.com/execution/isis-propaganda-video-full-length-1-hour-long/ Ez pedig ugyanaz angol felirattal: http://www.bestgore.com/execution/saleel-al-sawarim-4-isis-propaganda-video-english-subtitles/ Megtekintés természetesen csak saját felelősségre felnőtteknek.
rézangyal
2014. július 01. 17:16
@OberEnsinnen "A közel-kelet káosza ekkor hónapok alatt beboríthatja Európát." Már most is elég káosz van, sőt. Az ISIL fanatikusai állítólag éppenhogy drákói rendet tartanak. Aki hőbörög, rögtön levágják valamijét. Egyébként sem biztos, hogy a "lawless badlands" a legjobb bázis Nyugat-Európa, meg Amerika elleni terrortámadásokhoz. Mindig is volt belőlük egy csomó, Szomália, Jemen, Pakisztán egyes részei, stb., mégsem indítottak ezekről a helyekről terrortámadást. Sokkal veszélyesebb mondjuk egy második-harmadik generációs pakisztáni, vagy jordániai immigránsok által lakott birminhami, manchesteri polgárház barkácspincéje.. A franciák pl. elég jól kézben tartják a dolgokat: a sokmilliós elégedetlen észak-afrikai bevándorlójuk és az etnikai profilírozást tiltó törvényeik ellenére titkosszolgálatuk úgy átszőtte a potenciális dzsihadista miliőt, hogy még az is lehet, ők tartják kézben a szálakat, ők működtetik.. nagy gyakorlatra tettek szert Algérában.
rézangyal
2014. július 01. 14:59
@Rasid @Felebarát Készült két stratégiai terv, amelyek választ adhatnak kérdésekre: 1996-ban: a “Clean Break”, az Institute for Advanced Strategic and Political Studies (IASPS) produktuma - ez a jeruzsálemi think tank azt indítványozta, hogy a Közel-Kelet destabilizálásával kedvező stratégiai környezetet kell teremteni Izrael számára, 2000-ben: a “Rebuilding America’s Defenses”, a Project for a New American Century (PNAC) műve, ez a fenti izraeli intézettel és a fiatal Bush tanácsadóival szoros kapcsolatban lévő think tank azt indítványozta, hogy jelentősen meg kell növelni az amerikai katonai jelenlétet a térségben. A témáról jó bevezető az alábbi cikk: http://www.counterpunch.org/2014/06/17/is-open-ended-chaos-the-desired-us-israeli-aim-in-the-middle-east/
OberEnnsinnen
2014. július 01. 14:04
A ketrec kész, most már csak be kell reteszelni az ajtaját. Jónak látszik az amik terve. 1. Koncentrált alakzatba hozni az iszlamistákat. 2. Lovat adva alájuk, a sikereik nyomán, megkezdik - szadizmusukkal - önmaguk lejáratását. ...Ez következik most: 3. A nagy számban összegyűlt iszlamistákra csapást mérve, 1-2 évre visszaszorítani jelentőségüket, súlyukat a fellázított közel-keleti országokban. 4. Létrehozni az önálló Kurdisztánt, amely mint fiatal állam, természetes szövetségese lesz a másik közel-keleti fiatal államnak. E két állam már komoly ellensúlya lehet az arab - mert ez itt a lényeg, az iszlám csak egy feltupírozott, titkosszolgálatok által agyalt, ámde veszélyes - dominanciának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!