Fekete sereg

2014. június 24. 07:28

A fekete sereg roppant gyorsan söpört végig Észak-Irakon, s kiderült, hogy ez az ország nem ország, s rejt még egy-két fordulatot ez a véres nyári dúlás.

2014. június 24. 07:28
Sitkei Levente

„Sokkal egyszerűbb volna a világ, ha volnának jók és rosszak, s mindenki a típusának megfelelően fekete, illetve fehér ruhát viselne. Vélhetően amerikai, szaúdi, katari pénz van az ISIL sikerei mögött, de az sem lehetetlen, hogy valóban a levantei romantikusokat képezték ki a jordániai sivatagban amerikai katonák. Ezt persze Irán mondja, az ellenoldal, a Núri al-Máliki iraki miniszterelnökhöz kényelmetlenül közel álló regionális nagyhatalom, Damaszkusz védője, Basár el-Aszad elnök jóakarója. Teherán mindig nyíltan ellenezte a torzonborzok támogatását, no nem erkölcsi okokból, egyszerűen azért, mert azok mind ellene harcoltak, vagy legalábbis a hozzá közel állókat támadták.

A fekete sereg roppant gyorsan söpört végig Észak-Irakon, s kiderült, hogy ez az ország nem ország, s rejt még egy-két fordulatot ez a véres nyári dúlás. Barack Obama aggódva jelentette ki, hogy a harcok átterjedhetnek Jordániára is, amely tipikus önmagát beteljesítő jóslat, más se kell ilyenkor, mint belekeverni a térség stabilitásáról híres országát, hátha kissé megbillen az ottani trón. A Bagdadról már rég levált kurd kváziállam valahogy, sejtelmes módon kimaradt a viharból, sőt megszerezte magának Kirkukot. Amíg a harcok dúlnak, nem fog kiderülni, ki is szítja a tüzet, és a por leülepedése után sem lesz egyszerű rámutatni a felelősre. De biztos, hogy nem a fekete ruhások azok.”

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2014. június 24. 17:40
Az iraki demokráciaexport mindenesetre sikeres volt.
elfelejtette
2014. június 24. 12:33
Én sem igazán értem, hogy ebben mi Amerika érdeke. Én pont hogy ellenérdeket látok.
kamasuka
2014. június 24. 09:19
Az egész cikket kéretik elolvasni, nem csak a szemlézett kivonatot, mert csak így érthető!
Secnir
2014. június 24. 08:27
"Barack Obama aggódva jelentette ki, hogy a harcok átterjedhetnek Jordániára is, amely tipikus önmagát beteljesítő jóslat, más se kell ilyenkor, mint belekeverni a térség stabilitásáról híres országát, hátha kissé megbillen az ottani trón." nem tudom, a cikkíró mennyire olvas gaz külföldi imperialista lapokat, vagy néz cociálliberális műholdtévét, de az iraki felkelők elfoglalták az irak-szír és irak-jordán határszakaszt, és teljes ellenőrzésük alá vonták. mi több, a lázadók vezetője kijelentette, hogy a szír-libanon határon keresztül X mennyiségű fegyvert és egyéb utánpótlást tudnak biztosítani maguknak (az oroszoktól). további tervük az iraki-szaúdi határszakasz ellenőrzése - gyakorlatilag meg kívánják fojtani az utánpótlást, ennyi. marad kuvait és irán. irán nem fog lelkendezni, úgyhogy megint kuvait felül tudnak csak berepülni az amcsik (meg esetleg törökország felől) ezekután a cikkíró azon elmélete, hogy ezeket a felkelőket az amerikaiak pénzelik, nos, baromság. ilyen összefüggéseket nem kell látnia, csak a szokásos formáját kell, hogy hozza. nem is értem, hogy maradhatott ki ebből a cikkből bajnai.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!