Olajmezőt foglaltak el az iraki iszlamisták Szíriában

2014. július 05. 10:02

Az Iraki és Levantei Iszlám állam elnevezésű szélsőséges szunnita csoport egy olajmezőt is elfoglalt Szíria keleti részén. Az Eufrátesz partján lévő szíriai városok és falvak rendre adják át településeiket a szélsőségesek által nem rég kikiáltott Iszlám Kalifátusnak.

2014. július 05. 10:02

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam elnevezésű szélsőséges iszlamista csoport tovább terjeszkedik, miután korábban kikiáltották az Iszlám Kalifátust. Pénteken elfoglalták a Tanak olajmezőt Deir ez-Zór tartományban, egy nappal korábban pedig az ország legnagyobb olajmezője, tal-Omár is az ellenőrzésük alá került.

Az al-Kaida szíriai szárnya már kivonult el-Majádín és Suhail városokból, és az Eufrátesz partján fekvő kisebb szíriai városok és falvak pedig egymás után adták át településeiket az ILIÁ-nak – írja az Index az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjára (OSDH) hivatkozva.

A szélsőségesek észak felé nyomulnak tovább, már a török határ közelében fekvő településeket fenyegetnek. 

A szíriai hadsereg közben az ellenőrzése alá vonta az észak-szíriai Aleppo város iparterületeinek egy részét. Az ostrom közben megjelentek az ILIÁ szélsőségesei és elfoglalták az iparterület közelében lévő Samer települést, így a szíriai felkelőket a kormányerők mellett már a dzsihádisták is szorongatják – áll az OSDH közleményében.

Az iraki miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy nem hajlandó lemondani, noha többen ezt követelik, mivel Núri al-Málikinak áprilisi választási győzelme óta nem sikerült kormányt alakítania. Szakértők szerint az instabil belpolitikai helyzet nagyban hozzájárul a szélsőségesek sikereihez.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. július 05. 16:24
Az iraki kormányhadsereg pedig felső parancsra visszavonult a szíriai és a szaúd-arábiai határtól, teljesen ellenőrizetlenül hagyva azt. Ezért is a szaúdi hadsereg felvonult az iraki határra. Úgy látszik az a cél, hogy az arabok, a muzulmánok tartósan egymást gyilkolják. Gyönyörűen megcsinálták az amerikaiak a helyzetet Irakban és Szíriában. Is.
pitypang1125
2014. július 05. 12:36
Ennyit a jenki demokrácia importról! Most látszik csak hogy mennyire szerettek volna az emberek a nyugati demokráciának csúfolt szarban élni!
Kárpáti Zoltán
2014. július 05. 11:45
Menő ez a fekete hacuka a fehér sportcipővel. Na hát az amcsik viszont nem szeretik ha foglalgatják az általuk elfoglalt kutakat. Szaddámot is ezért váltották le. Azóta persze anarchia van, és így bárki gondolhatja, hogy ő is akar egy kutat magának. Ha már a helyi megcsinált erők úgyse tudják/akarják azt őrizni az amcsiknak, és tolniuk is kell vissza miatta a talicskát, mikor a barbárok minden kapunál. Jó kis buli lesz az biztos.
kamasuka
2014. július 05. 11:29
Szétröhögöm a fejem ha a végén az USA Asszadnak segít majd szétbombázni a szélsőségeseket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!