A francia sajtó felszólal a terrorizmus ellen

2015. január 08. 14:35

A francia sajtó munkatársai írásaikban megdöbbenésüket és támogatásukat fejezték ki a szerdán elkövetett Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett merénylet miatt, amelyben a nemzeti egységre és a terrorizmus elleni határozott válaszlépésre szólítják fel a franciákat.

2015. január 08. 14:35

„Gyász, barbárságJe suis Charlie (Charlie vagyok)Nem! A szabadságot gyilkolják meg főcímekkel  jelentek meg csütörtökön a francia lapok, a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségében szerdán elkövetett, tizenkét ember halálát okozó terrortámadás után megdöbbenésüket, támogatásukat és egyben eltökéltségüket kifejezve.

A Le Figaro című konzervatív napilap főszerkesztője, Alexis Brézet nemzeti egységre és a terrorizmus elleni határozott válaszlépésre szólít fel „Ha háború van, győzni kell” címmel megjelent vezércikkében. „Ez háború, valódi háború, amelyet nem katonák, hanem árnyékban bujkáló, módszeres és szervezett gyilkosok vívnak. Tegnap óta nem érvényesek az eufemizmusok: valódi háborút üzentek nekünk, az iszlám fanatizmus háborúját a Nyugat, Európa és a demokrácia ellen” – írta Brézet, aki szerint az első feladat eredetre, vallásra, politikai nézetekre való tekintet nélkül egyesülni. A második felfegyverkezni: erkölcsileg, politikailag és jogilag. A dzsihád elveszett gyermekei, az interneten elszabaduló fanatikusok a szabad ég alatt esküsznek össze országunk és biztonsága ellen. Rájuk le kell csapnunk. Gyengeség és kishitűség nélkül. Amikor háború van, győzni kell” – írta végezetül a főszerkesztő.

A Libération című baloldali napilap fekete címlappal jelent meg és „Valamennyien Charlie vagyunk felirattal. A lap főszerkesztője, Laurent Joffrin vezércikkében úgy véli, hogy a támadók nem érték el céljukat. „Barátainkat meggyilkolva összetörtek, de meg is erősítettek bennünket. A Charlie karikaturistái fél évszázada nap mint nap illusztrálták a sajtó létalapját: nevetni, majd harcolni, egyszersmind felmérni a világ hiúságát. A fanatikusok a szabadság ellen támadnak” – szögezte le a szerző hozzátéve: a terrorizmus és nem az iszlám, a szélsőségesség és nem muzulmán honfitársaink ellen kell mozgósítani.
 
A Le Monde című tekintélyes baloldali napilap igazgatója, Gilles van Kote „Szabadon, állva, együtt” című vezércikkében rámutat: a Charlie Hebdo meggyilkolt újságíróival a szólásszabadság – a sajtóé és az állampolgároké egyaránt –, a vita, a bírálat, a meggyőzés volt a gyilkosok célpontja. A merénylet csapda is: a francia társadalomban meglévő megosztottságot, a gyanakodást, a bizalmatlanságot akarja szítani –figyelmeztet a cikkíró.
 
Az Ouest-France című tekintélyes regionális napilap vezércikkírója a szélsőségesek hadüzenetének minősíti a szerdai vérengzést, akik csak az általuk kikényszerített, legrosszabb szabályok szerint működő társadalom létezést akarják elfogadni. „Ezt nem akarjuk, mert nem fogadjuk el az embert lealacsonyító, az autonómiáját, szabad döntéshez való jogát, szabad gondolkodását és lelkiismereti szabadságát elutasító műveltségellenességet – írta François Régis Hutin. A lap ceruzákhoz kötözött kivégzetteket ábrázoló rajzzal emlékezik meg a szerdán agyonlőtt kollégákról.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!