Erősítené a titkosszolgálati együttműködést Merkel

2015. január 10. 19:54

A terrorizmus elleni védelem erősítése céljából fokozni kell a titkosszolgálatok együttműködését és a biztonsági szempontból lényeges adatok cseréjét – mondta a német kancellár szombaton Hamburgban. A CDU szerint „a terror ellen az a legerősebb fegyver, ha az európai értékközösség tagjai összetartanak”.

2015. január 10. 19:54

Angela Merkel a pártja, a konzervatív CDU elnökségének értekezlete után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a párizsi vérengzés után az eddiginél is szorosabban össze kell hangolni a hírszerző szolgálatok munkáját, és az Európai Unióban tovább kell építeni a nemzetbiztonsági szempontból jelentőséggel bíró személyes adatok államok és hatóságok közti cseréjének rendszerét. Hozzátette, hogy napirenden marad a légiutas-adatok szélesebb körű ellenőrzésének ügye is.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a Der Spiegel című hírmagazinnak elmondta, hogy a berlini vezetés szerint az úgynevezett PNR-rendszer ügyét kell előmozdítani. Ennek lényege, hogy a légitársaságoknak kötelező átadniuk a célállomás szerinti nemzeti hatóságoknak mindazokat az adatokat, amelyeket az EU-ba közlekedő járatokra jegyet foglaló utasok megadnak. Az Európai Bizottság még 2011-ben készített irányelv-tervezetet a Passenger Name Record angol kifejezés (magyarul utasnévlista) után elnevezett rendszer felállításáról, de az Európai Parlament tavaly adatvédelmi aggályokra hivatkozva elvetette a javaslatot.

A párizsi mészárlás azonban megmutatta, hogy szükség van az utasadatok ellenőrzésére – mondta Thomas de Maiziere. Ugyanakkor nem szükséges újabb német jogszabályokat alkotni a terrortámadás miatt, hiszen az utóbbi hónapokban az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet előretörése nyomán már több lépésben szigorították az előírásokat – mondta a német belügyminiszter. Így a napokban kerül a kormány elé az a javaslat, miszerint a hatóságok az útlevél mellett a személyi igazolványt is bevonhatják az erőszakos cselekményekre elszánt iszlamistaként számon tartott személyektől, hogy semmiképpen ne utazhassanak a Közel-Keletre harcolni az IÁ vagy más iszlamista szervezetek oldalán.

A CDU elnöksége a hamburgi ülésen külön határozatban fejezte ki a párt szolidaritását Franciaországgal. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy „a terror ellen az a legerősebb fegyver, ha az európai értékközösség tagjai összetartanak”. Nem szabad megengedni, hogy „erőszakos iszlamisták gyűlöletet szítsanak és megosszák a társadalmat” – tették hozzá, rámutatva, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az iszlamista terrorizmus és a muzulmán vallás közé.

A terrortámadások áldozatainak emlékére rendezendő vasárnapi párizsi felvonuláson a német kormányból Angela Merkel mellett Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter és Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke is részt vesz. Kedden Berlinben tartanak megemlékezést a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsa (ZMD) felhívására, amelyet több parlamenti párt, köztük a CDU és az SPD is támogat.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. január 11. 12:28
Ez a vénasszony már teljesen be van .... va! Miközben gyalázta azokat a tüntetőket akik tiltakoztak Németország bevándorlókkal való "merkeli" elárasztása ellen, mos sipákolásba kezd.
formaegy
2015. január 11. 11:59
"„a terror ellen az a legerősebb fegyver, ha az európai értékközösség tagjai összetartanak”." Első lépés - Pofán vágni az USA-t! Tűnjön el az EU politikából! Merkel! Ezt az áldatlan állapotot ti okoztátok, amikor megengedtétek, hogy az USA szétverje az EU egységet! Belepofázzon az Eu politikába! Európába engedtétek a mocskos népirtó diktátort, és most kapkodjátok a fejeteket? Ártatlan emberek halnak meg a mocskos Amerika seggnyaló politikátok miatt! Békében éltünk, megtörtént egy nem akármilyen rendszerváltás minden vérontás nélkül - igaz? Az országok békében éltek, tették dolgukat így, vagy úgy! Merkel! Ha nem lett volna az EU egyesült államok előbbre való számodra, mint a béke megóvása - nem tartana itt Európa! A hatalmi vágyadnak is köszönhető mindez! Veszedelmet hoztatok Európára az USA beengedésével !
SwordFish
2015. január 11. 11:39
A balliberósok, látom, most is csak orbánozni tudnak. Ezt az ügyet is arra használják, hogy Orbán ellen hadakozzanak vele. Pubikáim, a kormánybuktatás hogy áll? >:-) Mert ha nektek erről is Orbán jut eszetekbe, szerintem elég szarul. :-)) Az a Putyin , akit annyira lenéztek, nem a háttérhatalom játékszere, és ott nem rohangálnak szabadon elmebetegek fegyverrel Moszkva utcáin, az tuti biztos. :-)
szancso
2015. január 11. 06:01
Ha..ha..ha... 7-en, miközben Parizsban lelöttek 12 embert, addig Merkel asszony fogadta a koldulo Jaszenytyukot es 500 milla €-t igert az adombol, valamint az EU 2 milliardot, allitolag kelet Ukrajna felepitesere. Folytatodik a polgarhaboru? Van megint penz a tiltott szorobombak vasarlasara? Mikor rendeznek ezek az Eu-s szabadsagszeretö "vezetök" egy szolidaris felvonulast a majdnem 4 Ezer megölt kelet-ukran lakossaggert? Ök kevesebbet ernek, mint ca. 20 nyugat-europai?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!