Tiltakozás: egy nyelven nyitották meg az ötnyelvű rendezvénysorozatot Kolozsváron

2015. január 06. 17:43

Hat kolozsvári magyar ifjúsági szervezet tiltakozott Emil Boc polgármesternél, amiért szilveszter éjszaka egynyelvű, román volt a Európa Ifjúsági Fővárosa évének nyitórendezvénye, holott egy korábbi megállapodás szerint a címhez kapcsolódó rendezvényeknek öt hivatalos nyelve van.

2015. január 06. 17:43

Sérelmezik a kolozsvári magyar ifjúsági szervezetek, hogy Kolozsvár polgármesteri hivatala nem tartotta magát a vállalt többnyelvűséghez, és kizárólag román nyelvű rendezvénnyel nyitotta meg a 2015-ös évet, amelyben Kolozsvár az Európa Ifjúsági Fővárosa címet viseli.

 
A hat ifjúsági szervezet által jegyzett keddi közleményben a magyar fiatalok döbbenetüknek adnak hangot amiatt, hogy az ifjúsági főváros szilveszter éjszaka tartott kolozsvári nyitórendezvényéről hiányoztak a többnyelvű feliratok. Amint emlékeztettek rá, a programsorozatot szervező Share Föderációba tömörült szervezetek kialakítottak egy többnyelvű kommunikációs stratégiát, amelyet a főváros logója is sugall. 
 
„A logó szerepelt a szilveszteri eseményen osztogatott zászlókon, és bár ez alapvetően többnyelvű, a polgármesteri hivatal mégis gond nélkül átalakította, és csak a román feliratot hagyta rajta” –  állítják közleményükben a magyar szervezetek. Emlékeztettek: Emil Boc polgármester korábban vállalta, hogy az ifjúsági főváros rendezvényein öt hivatalos nyelven: románul, magyarul, angolul, németül és franciául kommunikálnak. Az ötnyelvűséget a város abban a pályázatban vállalta, amellyel elnyerte a címet. 
 
Az Ifjúsági Keresztyén Egyesület (IKE), a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor), a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet (ODFIE) közös találkozót kezdeményezett Emil Boc polgármesterrel, hogy arról egyeztessenek: miként lehet biztosítani a felvállalt többnyelvűséget az Európai Ifjúsági Főváros keretében.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2015. január 07. 10:57
Csák Máté vagyok, a Felvidék ura. Fegyverbe!
békalepcse
2015. január 06. 21:25
Talán ott kéne panaszolni, ahonnét ez a cím származik és szerződésszegésre hivatkozva kérni a szerződés megszüntetését. Biztos van a kiíró szervezetnek pótjelöltje, ami automatikusan átveszi a címet. Az olimpiáknak is van vészhelyszíne, aki nem tudná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!