Egy zsinagógánál is lövöldöztek Koppenhágában

2015. február 15. 09:27

Miután szombat délután egy vallás és istenkáromlás viszonyáról szóló résztvevőire lőttek, vasárnap hajnalban egy zsinagógánál támadott egy ismeretlen férfi. Mindkét támadásnak egy-egy áldozata van. Vasárnap reggel a rendőrök megöltek egy férfit, aki rájuk lőtt, a gyanú szerint mindkét támadásnak ő volt az elkövetője.

2015. február 15. 09:27

A szombat délutáni, Lars Vilks svéd karikaturista és vitájának résztvevői ellen irányuló támadás után újabb lövöldözés történt Koppenhágában. Vasárnap hajnalban egy zsinagógánál lövöldözött egy ismereten férfi: egy embert megölt, kettőt megsebesített, majd gyalog menekült el a helyszínről. Az áldozat egy biztonsági őr, a zsinagógában épp egy bar micvó ünnepség zajlott – írja az Index.

Vasárnap reggel a rendőrök a Norrebro kerületi pályaudvarnál lelőttek egy fegyveres férfit, aki rájuk támadt. A rendőrök megfigyelték a férfit: a lakásánál vártak rá, aki érkeztekor, mikor meglátta a rendőröket, egyből tüzelni kezdett, ezért lelőtték. A rendőrség gyanúja szerint ő lőhetett a szombat délutáni vitán és a zsinagógánál is vasárnap hajnalban. Egyelőre úgy tűnik, hogy ő volt az egyedüli elkövető, de még nincsenek egyértelmű bizonyítékok.

Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök politikai merényletnek, hidegvérű terrortámadásnak nevezte a történteket. A támadásokat elítélte David Cameron brit miniszterelnök is – foglalja össze az Index.

A támadásokat a magyar külügyminisztérium is elítélte. A tárca közleménye szerint a terrorista merénylet nemcsak Dánia, hanem az egész európai demokratikus közösség ellen irányult. Azt írták: a minisztérium részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak és hozzátartozóinak, és gyors felépülést kíván a sérülteknek.

Donald Tusk, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke hivatalos nyilatkozatban ítélte el a támadást. Tusk szerint Európát ismét olyan cselekmény rázta meg, amely a jelek szerint „alapvető értékeink és szabadságaink ellen intézett brutális terrortámadás” volt. Az ilyen cselekedetek csak megerősítik azok elszántságát, akik mindenfajta szélsőségességgel szemben küzdenek – tette hozzá a lengyel politikus.

Az Európai Parlament elnöke, Martin Schulz Twitter-bejegyzésében azt írta: az ilyen gyáva támadások az alapvető értékeket veszik célba, de Európa nem fog meghajolni a terror előtt, hanem minden körülmények között meg fogja védelmezni a szabadságot.

Fotó: Reuters

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2015. február 15. 13:52
Azon elgondolkodtam, hogyha egyetlen karikatúra sem jelenne meg, senki sem foglalkozna a vallással, akkor hogyan lehetne provokálni ezeket a lövöldözőket? Ok nélkül mégiscsak ciki lenne az ügy! Miért van az, hogy tendenciává válik: Egy karikatúrával kapcsolatos gyilkosságra jut minimum egy zsidók elleni támadás, illetve gyilkosság!
justiceforhungary
2015. február 15. 12:43
Ez a kretén Lars Vilks miatt dán rendőrök kell elhagyják örökre a családjukat, szeretteiket, csak azért mert ez az agyament svéd karikaturista felelőtlenül cselekszik. Az ilyen ember halálosan veszélyes a társadalomra, zárt helyen kellene tartani.
Wazze
2015. február 15. 11:33
A zsék provokációja kontraproduktívnak bizonyult. Vajon mikor tanulják ezt meg?
Kvasztics Fedor
2015. február 15. 11:08
Az egyik ember sunyin, rendőrök mögé bújva gúnyolódik, mert ő szabad. A másik egymagában, mindent vállalva reagál, mert ő valóban szabad, nem igényel védelmet, nem bújik senki mögé. Melyik a férfias viselkedés, a nyálas, védelem mögül gúnyolódó, észt osztó, szélsőséges "liberális", vagy az egymagában is kiállni kész, szintén szélsőséges választ adó lövöldöző?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!