Iohannis Berlinben: Romániában nincs „magyar kérdés”

2015. február 26. 17:58

Nincs magyar kérdés Romániában Klaus Iohannis román államfő szerint, aki Angela Merkellel való berlini találkozóján beszélt erről. Az erdélyi szász román államelnök úgy látja: szokatlanul nagy a határon túli magyarok iránti érdeklődés Magyarország részéről, de ez nem fenyegeti Romániát.

2015. február 26. 17:58

Romániát nem fenyegeti a Magyarországon a határon túli magyarokkal kapcsolatban megmutatkozó érdeklődés, és Romániában nincs „magyar kérdés” – mondta Klaus Iohannis román államfő csütörtökön Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése után.

Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatóján a román államfő arra a kérdésre, hogy tart-e feszültségek megjelenésétől a magyar kisebbséggel kapcsolatban, tekintve a határon túli magyarok védelmére és érdekeinek képviseletére irányuló magyarországi törekvéseket, azt mondta, hogy „szokatlanul nagy” érdeklődés tapasztalható magyar részről a határon túli magyar kisebbségekkel kapcsolatban, de Romániában nem érzik úgy, hogy ez „fenyegetettséget” jelent.
 
A magyar kisebbségnek vannak politikai képviseletei, és „ők a mi tárgyalópartnereink” – mondta Klaus Iohannis, hangsúlyozva, hogy „Romániában nincs magyar kérdés”.
 
A tavaly decemberben hivatalba lépett, szász – erdélyi német – nemzetiségű román államfő bemutatkozó látogatást tett csütörtökön a német fővárosban, ahol találkozott Joachim Gauck német szövetségi elnökkel is.
 
Egy, a látogatást beharangozó német rádióinterjúban kifejtette, hogy az ukrán válság miatt a NATO erősebb romániai jelenlétére van szükség. Ezzel kapcsolatban Angela Merkel a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy Románia a földrajzi fekvése miatt „kiemelt helyzetben” van, de egyelőre a NATO tavalyi walesi csúcstalálkozóján hozott határozatok végrehajtására kell törekedni, és csak ezután lehet tárgyalni a román felvetésről.
 
Románia 2011 óta húzódó schengeni csatlakozásával kapcsolatban Klaus Iohannis elmondta, hogy országa teljesítette a csatlakozás technikai feltételeit, készen áll arra, hogy hatékonyan biztosítsa a közösség külső határát, és Bukarest számít Németország támogatására. Merkel azt mondta, „jogos igény” román részről a csatlakozás a belső határellenőrzés nélküli uniós övezethez, és az Európai Bizottság kedvező fejleményekről számolt be legutóbbi jelentésében, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy sikerül-e még az idén lezárni a csatlakozási folyamatot.
 
A munkavállalási korlátozások 2014. január elsejével történt megszűnése révén Romániából Németországba irányuló vándorlási hullámmal kapcsolatban Merkel és Iohannis is azt emelte ki, hogy tévedés csupán úgynevezett szegénységi – a szociális juttatások megszerzését célzó – bevándorlásként felfogni a jelenséget, hiszen nagy számban érkeznek jól képzett munkavállalók, akik hamar elhelyezkednek a német gazdaságban.
 
A román államfő hangsúlyozta, hogy személyesen is több száz embert ismert, akik kivándoroltak Németországba és „tökéletesen integrálódtak”. A kivándorlók túlnyomó többsége remekül képzett szakember, akiknek elvesztése „komoly kihívás” Románia számára – mondta Iohannis.

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asszem
2015. február 27. 14:05
Egy olyan országról beszélünk, ahol az itteni autógyárakban a Ford-ban és a Dacia-ban egyetlen Ford, Dacia vagy Duster autót nem festenének le soha zöld színűre, mert a zöld szín úgymond magyar színféleség! Sőt, a bukaresti sajtótermékekben is csak minimális mennyiségben kerülhet be a "magyar szín", ennyire be vannak állítva az óromániaiak ellenünk, így hát szőrmentén lehet csak ezekhez közeledni, és csupán az esetben, ha Merkel-né nem apportírozza őket ellenkezőleg. De egy próbát megér az ügy, ezért szerintem, mint nem külögyér az lenne Sziijártónak a legfontosabb feladata jelenleg, hogy mielőbb meghívassa Johannis nevű szeku által csinált államfőt, Áder János nevű kollégájához! Hátha a magyaros agyaktiváló szellemünknek sikerül majd háttérbe szorítania a merkeli magyarellenes uszítási állandót. Új Andrássy Gyulákra van szükség, vágjunk bele a közepébe a dolgoknak, és főként ne utazzunk repülővel, ha lengyel barátainkkal tovább akarjuk tartani a leendő gyümölcsöző kapcsolatainkat.
atila68
2015. február 27. 11:39
Akkor most vegyük át, hogy az elmúlt fél tucat nemzetközi konfliktusban melynek részesei voltak a románok, hányszor árulták el szövetségeseiket a románok, és álltak át a másik oldalra a románok.
Spiler
2015. február 27. 09:14
Székelyföldön van román kérdés...
kukagyerek
2015. február 27. 09:10
oláh cinizmus!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!