Marosvásárhely: visszahelyezték a kétnyelvű táblák egy részét

2015. május 21. 09:43

Folytatódik a fogócska a hatóságokkal Marosvásárhelyen: újra elszaporodtak a városban a kétnyelvű utcanévtáblák. A következő hónapokban a magyar civilek hetente fognak borsot törni a rendőrség orra alá – írja a Székelyhon.

2015. május 21. 09:43

A rendőrségi megfélemlítés és a mintegy hatvan kétnyelvű utcanévtábla eltávolítása ellenére sem adják fel a harcot a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom aktivistái. Az anyanyelv használatáért kardoskodó önkéntesek ismét nekiláttak a táblaszerelésnek – írja a Székelyhon.

 
„A leszereltetett hatvan táblából csaknem húsz visszakerült a helyére, sőt, folyamatosan érkeznek a rendelések újabb és újabb táblákra. Most már olyan személyek is kértek kétnyelvű táblát, akik a rendőrségi túlkapás előtt nem tartottak rá igényt”mondta el a hírportálnak Barabás Miklós. A CEMO önkéntese hozzátette: most már tömbházlakásból is érkeztek megrendelések, olyan helyekről, ahol a román szomszédok is beleegyeztek a kétnyelvű felirat kifüggesztésébe. 
 
Mindeközben a helyi rendőrség emberei is róják a város utcáit, fényképezgetik a kétnyelvű feliratokat, és felszólításokat osztogatnak azok eltávolítására, ellenkező esetben 30 és 50 ezer lejes bírságot helyezve kilátásba.
 
A CEMO is egy hasonló lajstrom összeállításába kezdett, a mozgalom önkéntesei azokat a házilag készült táblákat írják össze, amelyeken mindössze román nyelven jelenik meg a felirat. A CEMO ugyanis felfigyelt a hatóságok kettős mércéjére. A Székelyhon úgy tudja: a rendőrség mindmáig egyetlen olyan vásárhelyi lakost sem szólított fel a tábla eltávolítására, ha azon csak az állam nyelvén jelölte meg az utca nevét.
 
Miután a napokban kézhez kapta a marosvásárhelyi táblabírósági döntés indoklását, a CEMO a bíróságon is folytatja a kétnyelvűségért vívott küzdelmet. Mint emlékezetes, a civilek panaszára a tavaly az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elmarasztalta a városházát, melynek nevében Dorin Florea polgármester bíróságon támadta meg a hatósági döntést. A táblabíróság semmisnek nyilvánította a diszkriminációellenes tanács döntését, mely kötelezte volna a polgármesteri hivatalt a kétnyelvű táblák kifüggesztésére. 
 
A bíró által megfogalmazott indoklásban többek között az áll, hogy Marosvásárhelyen azért nem lehet románról magyarra fordítani az utcaneveket, mert az olyan személynevek, mint Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Avram Iancu vagy Horea „megsérülnének”.
 
„Nevetséges egy indoklás, hisz senki nem vetette fel, hogy a román személyneveket is le kellene fordítani. Ilyen sehol nincs a világon, pontosabban csak Marosvásárhelyen van, de nálunk is csak a magyar neveket fordították le románra” – mutatott rá Szigeti Enikő, utalva a Gheorghe Doja-, Pavel Chinezu- vagy Ecaterina Varga-féle névtorzításokra. „Tényleg, a felsorolt négy név miatt nem lehet lefordítani a többi százat?” – tette fel a költői kérdést Szigeti.
 
Hamarosan indul a kétnyelvűségért folyó gerillaakció is – jelentették be a szerdán a CEMO-aktivistái. Barabás Miklós egyelőre csak annyit árult el, hogy elkészült egy három-négy hónapos terv, melynek keretében a csoport névtelenségbe burkolódzó tagjai heti rendszerességgel próbálnak egy-egy meglepetést szerezni a kétnyelvűséget üldöző hatóságoknak. „Törvénytelen akciókhoz nem folyamadunk, meglepőkhöz viszont igen” – szögezte le Szigeti Enikő.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. május 21. 17:49
Ebben a harcban csak a következetes kitartás hoz eredményt. Drukkolok nekik. A szarházi nagyondemokratáktól biztosan nem kapnak egyetlen biztató szót sem... Amikor a Magyarságot érik hátrányok, még tapsikolnak is örömükben. Fordítva viszont már tele lenne a világsajtó vele és készültségben lenne a nátó. Egyáltalán nem irigylésre méltó Orbán helyzete, ekkora ellenszélben mégis kiáll értünk, ahol tud. Lássuk be, így nehéz is lenne mindenhol...
pitypang1125
2015. május 21. 11:42
A Románokkal nem lehet és nem is szabad szövetkezni semmiben, mert pillanatok alatt hátba támadnak, ha úgy hozza a sors! Ezt a történelem igen jól bizonyítja! Még egyetlen szövetségese mellett sem tartott ki a bocskoros gyáva népség, mindet hátba támadta!
kispufi
2015. május 21. 10:39
Sok sikert, bármi lesz, a bocskoros nácik magukról állítják ki a bizonyítványt, függetlenül attól, hogy az európai értékek mentén álló értékelvű európai demokratáknak nem lesz mondanivalójuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!