A cseh elnök szerint a migránsoknak be kell tartaniuk Csehország törvényeit

2015. augusztus 02. 15:46

Miloš Zeman cseh elnök szerint a menedékkérőknek legjobban saját hazájuk területén tudna segíteni Európa. Zeman szerint a menekülthullámért a felelősség az Egyesült Államok mellett néhány nyugat-európai országot is terhel, de nem hiszi, hogy ennek a levét a cseheknek kellene meginnia.

2015. augusztus 02. 15:46

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök szerint az illegális bevándorlókat senki sem hívta Csehországba, de ha már itt vannak, be kell tartaniuk az ország törvényeit. „Ha pedig ez nem tetszik, menjenek el” – üzente a cseh államfő az illegális bevándorlóknak abban a vasárnapi interjúban, amelyet a Blesk című prágai bulvárlap internetes kiadása hozott nyilvánosságra. „Ezeknek az embereknek legjobban saját hazájuk területén tudunk segíteni” – vélekedett Zeman, aki már többször is nyilvánosan kifejezte ellenkezését a közel-keleti és afrikai menekültek csehországi befogadásával szemben.

A cseh államfő szerint a közeljövőben az ukrán állampolgárok migrációs hullámával is számolni kell. „Az ukránoknak azonban, eltérően a muszlim menekültektől, nagyobb a képességük az asszimilációra” – jegyezte meg Zeman. Meglehet, hogy valaki ezt a legalacsonyabb rendű emberi ösztönökre való hivatkozásnak fogja minősíteni, ez azonban ugyanolyan álláspont, mint amilyen a magyaroké, amikor kerítést építenek, vagy mint az amerikaiaké, akik a mexikói határon építettek kerítést – magyarázta szavait a cseh elnök.

Zeman méltatta a cseh rendőrség eddigi fellépését az illegális bevándorlók ellen, és kiállt a határőrizet szigorítása mellett. Megjegyezte: találkozott Josef Becvárral, a cseh hadsereg vezérkari főnökével, aki arról tájékoztatta, hogy szükség esetén a hadsereg mintegy 1500 katonát tudna küldeni az országhatár őrizetére. Milan Chovanec belügyminiszter néhány napja közölte, hogy Csehország várhatóan augusztus végétől vagy szeptember elejétől tovább szigorítja határai védelmét.

A cseh államfő szerint a mai menekülthullámért azok a rendszerek a felelősek, amelyek „buta akcióikkal ezt kiváltották”. Szerinte nemcsak az Egyesült Államokról van szó, több európai uniós országot is felelősség terhel a kialakult helyzetért. „De miért mi igyuk meg ennek a levét?” – tette fel a kérdést Zeman. Csehországban az első fél évben összesen 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi migránsok befogadását.

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Lázár
2015. augusztus 03. 09:46
Soltész Miklós szerint a jelenlegi helyzet nem menekültkérdés, hanem népvándorlás, aminek súlyos következményei lesznek nemcsak Európára, hanem az egész világra nézve. Ebbe gazdaságilag még egy nagyhatalom is belerokkanhat - mondta. Úgy vélte: szükség lenne arra, hogy ne csak Magyarország és néhány másik tagállam, hanem az egész EU közösen, hatékonyan és gyorsan lépjen fel a helyzet rendezése érdekében. Mint mondta, ennek nyomait sem látni a brüsszeli bürokratikus gépezetben, ezért is fontos átmeneti jelleggel a határzár. Az államtitkár szerint Európa iszlamizálódik, ám az iszlámot mint vallást nem szabad bántani, azt azonban látni kell, hogy az európai kultúra a zsidó-keresztény kultúrkörre épül.
Fakutya Lázár
2015. augusztus 03. 09:46
Már a KDNP is? Soltész: Európa megszállása zajlik Jól felépített üzletnek, tudatos betelepítésnek, Európa megszállásának nevezte a tömeges vándorlást a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a Napi Gazdaságnak adott, hétfőn megjelent interjúban.
Fakutya Lázár
2015. augusztus 03. 09:41
„A következő napon a törökök kidobálták a Boldogasszony templomából a harangokat. Az oltárképeket leszaggatták. Szent István király állószobrát ledöntötték. Az aranyozott és képekkel ékesített oltárokat kiszórták a templom elé, s kiszórták a márványból és fából faragott angyalszobrokat és a misekönyveket is. Az orgona is elpusztult. A cinsípokat két szekér vitte el a tábori golyóöntőknek.” (Gárdonyi Géza: Egri csillagok)
Fakutya Lázár
2015. augusztus 03. 09:40
EZ MEGSZÁLLÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!! HÁT SEMMIT SE TANULUNK A TÖRTÉNELEMBŐL? 1541. augusztus 29. | Szulejmán szultán csellel elfoglalja Buda várát Történt ugyanis, hogy a látogatás alatt Szulejmán janicsárjai – azzal az indokkal, hogy szeretnék megcsodálni a királyi székvárost – észrevétlenül beszivárogtak a kapukon, majd a stratégiai jelentőségű bástyák és falszakaszok birtokba vétele után hatalmukba kerítették a várat. A törökök rövid küzdelem után lefegyverezték az őröket, majd kitűzték a lófarkas zászlót, így a szultántól távozó magyar előkelők megdöbbenten konstatálhatták, hogy Budavár, mely von Roggendorf seregénél nagyobb haderővel szemben is sikerrel dacolhatott volna, gyakorlatilag komoly erőfeszítés nélkül Szulejmán kezére került. http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1541_augusztus_29_szulejman_szultan_csellel_elfoglalja_buda_varat/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!