Merkel: Együtt kell működni az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel

2015. szeptember 24. 12:57

A menekültválság megoldásához együttműködésre van szükség az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel – mondta Angela Merkel német kancellár, aki szerint tárgyalni kell Bassár el-Aszad szír elnökkel is. A Bundestagban jelen lévő baloldali német pártok élesen bírálták hazánkat.

2015. szeptember 24. 12:57

A menekültválság megoldásához együttműködésre van szükség az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és a Közel-Kelettel – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag). Merkel kormánynyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a menekültválság „nemzeti, európai és globális” kihívás.

Világszerte csaknem 60 millió ember jutott menekült sorsra, ami önmagában is jelzi, hogy nem csak „német kihívásról” és nem is csak az Európai Unió előtt álló kihívásról van szó – tette hozzá.

A kihívással úgy lehet megbirkózni, ha ehhez „minden régió, minden ország, valamennyi politikai szint és minden intézmény” hozzájárul – mondta Angela Merkel. Aláhúzta, hogy kulcsfontosságú az együttműködés Törökországgal, különösen az uniós külső határ védelmében.

Tárgyalni kell Aszaddal   

A kancellár a csütörtökre virradó éjjel véget ért soron kívüli uniós csúcs után Brüsszelben német sajtójelentések szerint sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a menekültválság egyik fő kiváltó okaként számon tartott szíriai polgárháború lezárásához Bassár el-Aszad szíriai elnökkel is tárgyalni kell.

Szíriában több mint négy éve tart a polgárháború, a halálos áldozatok száma 250 ezer körül van, az országon belüli menekültek és a Szíriából elmenekült emberek számát szakértők 12 millióra teszik.

A német kancellár aláhúzta: nagyon mély meggyőződése, hogy az EU-ban nem csak eseti jellegű menekültelosztási megoldásokra van szükség, ezért az uniós belügyminiszterek keddi brüsszeli ülésén hozott döntés csak az első lépés, és „még messze nem tartunk ott, ahová el kell jutnunk”.

A kancellár a menekültválság megoldásához szükséges tennivalókat felsorolva elsőként a válságot kiváltó okok kezelését jelölte meg, másodikként pedig az uniós külső határok védelmét. Hozzátette: emberhez méltó körülményeket kell kialakítani menekülttáborokban, fel kell állítani az úgynevezett hot spotokat, fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat és a védelemre nem szoruló menedékkérők hazatelepítését, valamint integrálni kell a valóban védelemre szoruló embereket.

A védelemre szoruló, menekültként elismert és várhatóan hosszabb ideig Németországban maradó emberek részéről is jelentős erőfeszítésekre van szükség, törekedniük kell az integrációra, tisztelniük kell az alaptörvényt, és meg kell tanulniuk németül – jelentette ki a kancellár.

Magyarországot fenyegeti a német bal

A kormánynyilatkozatot követő vitában a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) frakcióvezetője, Thomas Oppermann egyebek között kiemelte: nem fér össze az uniós jogrenddel a menekültek „tologatása ide-oda”, ami megfigyelhető Magyarországgal, Horvátországgal és Szlovéniával összefüggésben. Kiemelte, hogy pénzügyi értelemben jelentős mértékben részesült az uniós szolidaritásban a többi között Csehország és Magyarország. 

„Akinek ilyen sok előnye származik az EU-ból, annak a felelősséget is kell vállalnia, és segítenie kell humanitárius katasztrófák megakadályozásában” – mondta Thomas Oppermann.

Az Angela Merkel vezetett CDU frakcióvezetője, Volker Kauder hozzászólásában megjegyezte: „hallom bírálják Magyarországot, és egy s más nekem sem tetszik, de el kell mondanom, hogy egy szót sem hallottam koalíciós partnerünk frakciójától Szlovákia szociáldemokrata miniszterelnökéről, aki ugyanúgy elviselhetetlen és elfogadhatatlan kijelentéseket tesz” a muzulmán vallású menekültek befogadásának és a menekültek uniós tagországok közötti elosztásának elutasításáról.

Az ellenzéki frakciók, azaz a Baloldal és a Zöldek szónokai élesen bírálták a magyar kormány menekültpolitikáját.

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. szeptember 24. 19:34
Na végre világosodik valami...Aszad ma is komoly tényező, jelentős orosz és Iráni ( az Elnök alavita siita) támogatással. Az volt eddig a baj, hogy az USA ugyanolyan eltakarítandó diktátornak tartotta, mint Kadhafit. Más kérdés az, hogy Aszad is gyakran brutálisan lépett fel, azaz nem egy bárányka.
Morgen
2015. szeptember 24. 18:47
Jaja! Kell tárgyalni. Addig megtelik Európa. Azokkal nem kéne tárgyalni, akik ellátják fegyverrel, drónnal a harcosokat, akik azonnal átállnak az IÁ-hoz? Na, jobb későn, mint soha, de a lényeget tekintve halottnak a csók.
Akitlosz
2015. szeptember 24. 16:56
"A Bundestagban jelen lévő baloldali német pártok élesen bírálták hazánkat." Számít? A vörösök véleménye nem számít. Minél kevésbé tetszik egy politika a vörösöknek az annál jobb a nemzetnek.
realista
2015. szeptember 24. 15:21
Nem tárgyalni kell Asszaddal, hanem egyértelműen támogatni abban, hogy visszaállíthassa a rendet Szíriában. Aztán jöhet a régió többi tűzfészke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!