Bush és Blair katonai beavatkozást terveztek már egy évvel az iraki invázió előtt

2015. október 19. 10:45

Egy nyilvánosságra hozott dokumentum szerint George Bush volt amerikai elnök és Tony Blair volt brit miniszterelnök már egy évvel az iraki háború előtt a fegyveres beavatkozást tervezték. A dokumentum feltárta: Blair egy évvel az iraki invázió előtt biztosította Bush-t, hogy az Egyesült Királyság részt fog venni a katonai beavatkozásban.

2015. október 19. 10:45

Egy amerikai bíróság nyilvánosságra hozott egy üzenetet Colin Powell amerikai államtitkártól, amelyet George Bushnak írt 2002. március 28-án, egy héttel a híres crawfordi Bush-Blair találkozó előtt. Ebben Powell felhívja az amerikai elnök figyelmét a tényre, hogy a brit miniszterelnök, Tony Blair „velünk lesz” az iraki katonai akció során. Powell továbbá biztosította az elnököt: „az Egyesült Királyság követi a példánkat”.

A Daily Mail brit hírportál szerint ebből a kiszivárogtatott dokumentumból világosan kitűnik, hogy Blair és Bush már egy évvel az iraki invázió előtt a katonai beavatkozást tervezgették. Ez szöges ellentétben áll a nyilvánosság felé közvetített álláspontjukkal, ugyanis Blair akkor azt mondta a választóknak: „mi nem támogatjuk a katonai akciót”. A kétezres évek elején a brit miniszterelnök azzal kampányolt, hogy diplomáciai megoldást keresnek az iraki válságra. Egy másik, egyazon forrásból a napokban nyilvánosságra került dokumentumból az is kiderült: Bush beépített embereket használt a brit Munkáspártban, hogy segítsék őt abbéli törekvéseiben, hogy a brit közvéleményt a háború pártjára állítsa.

A The Mail on Sunday brit bulvárlap által megszerzett dokumentumok titkos emailek voltak az amerikai demokrata elnökjelölt, Hillary Clinton fiókjában. Az üzenetek nyilvánosságra hozatalát az amerikai bíróság rendelte el. Egy konzervatív brit politikus, David Davis így reagált fejleményekre: „a dokumentumok bebizonyították, amit sokunk már régóta sejtett. Tony Blair gyakorlatilag aktív szerepet vállalt az amerikai külpolitikában a brit kabinet jóváhagyása nélkül”.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
predator
2015. október 19. 20:26
Milyen érdekes,hogy az USAszopó pincsisereg(Arlet,Lone wolf,ultima ratio,Gombóc XVI) most sehol nincsenek :)) Bezzeg,ha Putyin lenne a téma, már itt pattognának és hánynák az epét.
antioxi
2015. október 19. 18:39
Eddig is tudtuk: gecik.
Akitlosz
2015. október 19. 18:39
Agresszorok, háborús bűnösök egymás között. A mai vacak világ nem utolsósorban ezeknek a háborús uszítóknak köszönhető. Nem lenne bevándorló áradat, ha nem cseszték volna szét Irakot, Afganisztánt, Líbiát, Tunéziát, Szíriát, Ukrajnát, Libanont. Legfeljebb fekete Afrikából jönnének, de onnan sem ennyien.
Viz Elek
2015. október 19. 15:01
Mint mindig, eső után köpönyeg.Talán az események megtörténte előtt kellett volna valakinek borítani a bilit. Így csak arról van szó, hogy néhány ezer ember fölöslegesen meghalt. Azt meg /az érintettek mint mindig/szokàs szerint le sz.-ják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!