Balkáni stílusban

2015. október 19. 09:20

Ha így folytatja a magyar külügy, a Fidesz megnyeri a vesztes helyzetből induló horvát baloldalnak a választást.

2015. október 19. 09:20
Techet Péter

„Nemrég tehát nagyon úgy nézett ki, hogy Milanovic elveszti a választást, és Tomislav Karamarko személyében a jobboldal adja az új kormányfőt. Amikor az első szóváltás történt a magyar és a horvát kormány között, Szijjártó Péter azzal vágott vissza, hogy nem tárgyalnak Zágrábbal, majd a következő kormánnyal.

Azonban ha a magyar külügy folytatja az eddigi stílust, a következő kormányt is Zoran Milanovic fogja vezetni. A baloldalnak ugyanis a menekültválságban – először Szerbia, most pedig Magyarország irányában – sikerült nacionalistábbként pozicionálnia magát, mint az amúgy is nacionalista jobboldali ellenzéknek. Minden belgrádi vagy budapesti támadás csak segít Milanovicnak abban, hogy bár sikertelen kormányfő, azt elfeledtesse, és a nemzet védelmezőjének szerepében tetszelegjen. (Nem véletlen, hogy a budapesti külügygyel ellentétben a belgrádi külügy nem adja alá a lovat.)

A szeptember végén tartott zágrábi kampánygyűlésén Milanovic már azt kiabálta, hogy pártja neve, az SDP nem is azt jelenti, hogy Szociáldemokrata Párt, hanem »Stranka domoljuba i patriota«, azaz »hazaszerető és patrióta párt«, majd elkezdte öklével csapkodni az asztalt, és azt ordíttatta, hogy »Hrvatska, Hrvatska, Hrvatska«. (Aki teheti, keressen rá a felvételre az interneten: elég ijesztő látvány, különösen egy állítólag baloldali politikus esetében.) Ehhez képest nincs az a nacionalista jobboldal, amely hazaszeretőbbnek tűnhet – pedig a HDZ választási koalícióját eleve Hazaszerető Koalíciónak hívják. (...)

Lehet, hogy a Fidesz azt hiszi, kemény nyilatkozataival árt Milanovicnak, és a HDZ-nek segít. De épp ellenkező a helyzet. Ha így folytatja a magyar külügy, a Fidesz megnyeri a vesztes helyzetből induló horvát baloldalnak a választást. A HDZ-nek talán meg kellene kérnie magyar testvérpártját, hogy legalább a választásokig már ne »segítsen«.”

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Netuddgi
2015. október 19. 15:53
"Azonban ha a magyar külügy folytatja az eddigi stílust, a következő kormányt is Zoran Milanovic fogja vezetni." Erre mondják, hogy wishful thinking. És az még egyetlen választást sem nyert.
tango47
2015. október 19. 15:28
Minden ország olyan miniszterelnököt kap, amilyent megérdemel. Ha ez kell nekik, az ő bajuk.
justiceforhungary
2015. október 19. 15:23
zavarja már valaki el ezt a bevándorlót
TAVIROZSA
2015. október 19. 14:28
Én ezt a cikket nem értem ! A horvát szavazók azt fogják nézni, hogy SZ.P. mit mondott ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!