ENSZ-jelentés: Líbiában is terjeszkedik az Iszlám Állam

2015. november 17. 09:31

Egyre jobban megerősödik Líbiában is az Iszlám Állam, mivel Kadhafi 2011-es bukása óta káoszba süllyedt az ország, tavaly óta pedig két parlament és két kormány működik. Líbia középső részén és a tengerparton több területet is az ellenőrzése alá vont a terrorszervezet.

2015. november 17. 09:31

Az ENSZ emberi jogi hivatalának és líbiai támogató missziójának (UNSMIL) közös jelentése szerint megszilárdították pozícióikat, és egyre inkább teret nyernek Líbiában az Iszlám Állammal szövetséges terrorista csoportok.

A jelentés a tengerparti Szirtet, Haravát és en-Nófliját emeli ki, mint amelyek térségében az Iszlám Államhoz kötődő csoportok újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az elmúlt hónapokban.

Az országot egykor vezető Moammer Kadhafi 2011-es bukása óta Líbia politikai káoszba süllyedt. Tavaly óta két kormány, illetve két parlament működik: a nemzetközileg elismert törvényhozásnak és kabinetnek az ország keleti részében van a székhelye, a másiknak Tripoliban. A nemzetközi közösség a két kormányt igyekszik rávenni, hogy kössön békemegállapodást, a líbiai fegyveres csoportok azonban inkább kiaknázzák a káoszt.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a térségben háborús bűncselekményeket, például kínzásokat és tömeges kivégzéseket követnek el. Líbiában az embercsempészet is virágzik, migránsok tömegei keltek útra az országból Európa felé.

Az ENSZ új líbiai különmegbízottja, Martin Kobler veterán német diplomata kedden veszi át a posztját spanyol elődjétől. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2015. november 17. 12:35
Atomot nékik!!!
optimum
2015. november 17. 11:59
Es erre csak most jottek ra??? 19 February 2015! http://www.dailymail.co.uk/news/article-2958517/The-Mediterranean-sea-chaos-Gaddafi-s-chilling-prophecy-interview-ISIS-threatens-send-500-000-migrants-Europe-psychological-weapon-bombed.html ISIS megfenyegette Europat hogy 500,000 migranst fog kuldeni Lybiabol pszychologiai fegyverkent kaoszt okozni! - es dzsihadistak altal irott levelek mutatnak terveket a terroristak menekultekkel egyutt kuldesere! (ISIS threatens to send 500,000 migrants to Europe as a 'psychological weapon' in chilling echo of Gaddafi's prophecy that the Mediterranean 'will become a sea of chaos' - Italian press today published claims that ISIS has threatened to release the huge wave of migrants to cause chaos in Europe if they are attacked - And letters from jihadists show plans to hide terrorists among refugees) Es ez? (regi ugyan, Oct 11, 2008) Titkos osszeeskuves 50 millio afrikai munkas beengedeserol Europaba!! http://www.express.co.uk/news/uk/65628/Secret-plot-to-let-50million-African-workers-into-EU
Berecskereki
2015. november 17. 11:16
Figyelembe veendő, hogy a beavatkozásra a politikai felhatalmazást az Európai Unió nem, csupán az ENSZ adta meg. Ennek ellenére Franciaország elkezdte a bombázást, kikényszerítve ezzel más országok csatlakozását a részvételre.
bookmark
2015. november 17. 10:59
Én már hetek óta írom itt a Msndin, hogy Libiában kell rendet tenni és hatalmas teljesen új Megapoliszokat létrehozni. A migránsok munkaerejét is felhasznàlva. Ha van egy élhető hely Észak-Afrikában akkor nem akarnak az EU-ba jönni. Amúgy nézegetve a térképet mit tudunk mi Kazaksztànról azon kívül, hogy hatalmas területe van?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!