Putyin felfegyverezheti a kurdokat Törökország ellen

2015. november 25. 09:23

Az orosz vadászgép Törökország általi lelövését követően Oroszország akár a kurdokat is felfegyverezheti a törökök ellen – állítja a washingtoni Woordow Wilson Nemzetközi Tudósközpont. Bassár el–Aszad szíriai elnök lehet azonban a legnagyobb nyertese az incidensnek, mivel az oroszok nyíltan támadhatják az amerikaiak és a törökök szíriai szövetségeseit is.

2015. november 25. 09:23

Az orosz harci gép Törökország általi lelövésének legnagyobb nyertese Bassár el–Aszad szíriai elnök – állapította meg a CNN televízió híroldalán megjelent kommentárjában Henri Barkey és William Pomeranz, a washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Tudósközpontjának két vezető kutatója. A szerzők indoklása szerint a szíriai rezsim egyik fő ellensége (Törökország) az incidens nyomán élesen szembefordult annak legfőbb védelmezőjével (Oroszországgal), ami tovább rontja annak esélyét, hogy nagykoalíció jöjjön létre az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet legyőzésére és a szíriai válság megoldására, vagy hogy közeledés induljon meg Oroszország és a Nyugat között. Barkey és Pomeranz szerint Francois Hollande francia elnöknek eleve kevés esélye volt arra, hogy áthidalja a Washington és Moszkva között a kulcskérdésekben megmutatkozó szakadékot.

A két amerikai szakértő úgy vélekedett, hogy az orosz gép lelövése valószínűleg a feszültség lassú, de határozott növekedéséhez vezet majd. Rámutattak, hogy Putyin megtorlást helyezett kilátásba és a világ az elmúlt másfél év alatt megtanulhatta, hogy az orosz elnök beváltja az ígéretét. „Putyin számára a probléma az, hogy az időzítés nem is lehetett volna rosszabb” – írták, rámutatva, hogy az ukrajnai válság kezd ismét elmélyülni, a Krím pedig sötétségbe borult, miután ismeretlenek felrobbantották az áramot szállító vezeték két tartóoszlopát.   

A szerzők Oroszország lehetséges Törökország elleni büntetőintézkedései között említették meg a törökök és az amerikaiak szíriai szövetségesei elleni támadásokat és annak a látszatnak a feladását, hogy Moszkva az IÁ ellen lép fel. Nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök által ellenségnek tekintett szíriai kurdok képviseletet nyithatnak majd az orosz fővárosban és fegyvereket kaphatnak Putyintól. Retorziók várhatók továbbá a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban is, de a két szakértő szerint ezek fordítva is elsülhetnek.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. november 25. 14:33
Mindenki feljogosítva érzi magát arra, hogy az oroszok bajszát rángassa, csak nehogy elfogyjon a medve türelme.
MeneCult
2015. november 25. 13:18
Sajnos minden egy megtervezett felforgatókönyv szerint zajlani látszik. Akkora brutális kuplerájt sikerült évtizedek alatt a demokratikus "nemzetközi közösség"nek a Közel-Keleten összehozni, hogy az párját ritkítja. De történt-e hasonló pl. Latin-Amerikában ?? Nem, ez csak a Közel-Keleten lett ennyire húzós: Izrael megalakulása, racionalitás nélkül meghúzott határok (ismerős?!), országok közt felosztott népek, egymás ellen fordított muszlim felekezetek és óriási vagyoni különbségek: Irak és Dubai közt kb olyan különbsèg van, mint Albánia ès Luxemburg közt. És persze az USA segítsége: olajbiznisz, CIA-kiképzések, fegyver- (ill.Toyota- és Hummer-)szállítások, a hírhedt petrodollár sztori. Aztán èrdekes, ahogy senkit sem zavart, hogy az ISIS egyszercsak feltűnt. Miért a Közel-Kelet? Izrael biztonsága, távolság az USÁ-tól, ÉS közelség máig megmaradt regionális nagyhatalmakhoz: Európa, Törökország, Oroszország, Irán. Ideális játszótér! Ezért gondos, de láthatatlan kezek minél több zűrt okoznak, hogy a még megmaradt, önállóságra és ellenállásra kèpes országok egymásnak essenek és egymást gyengítsék - vagy ami még "jobb", egymást megsemmisítsék. A legnagyobb hiba ezért az lenne, ha az érintett entitások (az EU is!) hajbakapnának, mert akkor pontosan úgy fogunk járni, mint a Közel-Kelet népei. Eddig pontosan ebbe az irányba tolta az eseményeket a "menekült"-sztori (kik is támogatták az ellenőrzés nélküli áradatot??) és a párizsi támadás. Utóbbi miatt Európában példátlan káosz kezd eluralkodni kijárási tilalommal, lakótömb-razziákkal, terrorista fenyegetèsekkel. És lám, most meg itt a törökök által lelőtt orosz gép. Csupa véletlen gyors egymásutánban !! A megoldás szvsz: itt Európában azonnal el kell zavarni azokat a politikusokat (illetve bocs: ügynököket), akik a saját népük ellen cselekszenek, olyan döntéseket hozva, amire soha a büdös életben nem kaptak felhatalmazást. Az oroszoknak és törökönek azonnal le kellene ülni megegyezni Szíria jövőjéről és stabil békét teremteni. Persze az USA nélkül, aki csak kibic lenne és a rövidtávú érdekeit nézné, mint mindig. Az arab tavasz és a demokrácia által káoszba döntött országokba olyan vezetőket kellene az EU-nak tenni, akik élhető körülményeket tudnak teremteni "demokratikus" káosz és terrorista-nevelde helyett. Ja hogy az úgy nem lenne demokratikus?? Nézzünk néhány példát "nagy" demokratákra: Merkel, Hollande, Juncker. Akkor erről ennyit... Az überokos USÁ-t pedig határozottan távol kellene mindettől tartani, mert ahol megjelenik, garantáltan baj és káosz lesz. Amúgy az USA először rakjon rendet a brutálissá váló rendőrsége, a kontrollálatlan 3-betüs szervezetei ès a terrorszervezetek leplezetlen támogatása táján. Épp itt lenne az ideje.
predator
2015. november 25. 13:01
(Sz)arlet! Márciusban te már az egész fórum udvaribolondja lettél,amikor itt habzó szájjal állítottad,hogy Putyint kivégezték és egy bizonyos Illarionov marsall lett az elnök. Tényleg,hogy van a marsall úr? :D Ennyit az orosz témákhoz való hozzáértésedről.
heep
2015. november 25. 12:01
Remélem, hogy a Putyin megelégszik annyival, hogy megerősíti (sőt megkérdőjelezhetetlenné teszi) az Aszad hatalmát és felfegyverzi a kurdokat. Ezzel csak Törökország szívna. Ami rájuk is fér már nagyon. Főleg ha közben Európának végre megjön az esze (erre minimális az esély) és végre lezárja a külső határait minden menekült/bevándorló/népvándorló/terrorista előtt. Ha a Putyin esetleg egy katonai válaszcsapást választana abból könnyen lehetne a III-ik világháború. Bár amilyen idióták az amcsik az elnökválasztásig már fingani sem mernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!