Horvátország, Szerbia és Macedónia származás szerint szűri a migránsokat

2015. november 19. 12:08

Horvátország, Szerbia és Macedónia is korlátozza a migránsok beáramlását az országaikba. A szír, iraki vagy afgán bevándorlókat engedik csak át a határaikon, őket is csak akkor, ha rendelkeznek regisztrációs papírokkal. A mini-Schengen lehetőségének hírére Szlovénia is szigoríthat.

2015. november 19. 12:08

Szerbia és Macedónia korlátozza az országukba érkező migránsáradatot. Csak a szíriai, iraki és afgán bevándorlókat engedik át – közölte Melita Sunjic, az UNHCR belgrádi szóvivője.

A szakértő elmondta, szerda este óta visszafordítják a szerb-macedón határról a nem szír, iraki vagy afgán állampolgárokat, közülük is csak azokat engedi tovább, akik rendelkeznek görög vagy macedón regisztrációs papírokkal. A szerb-macedón határ melletti Presevóban pedig nem végeznek regisztrációt. Eddig körülbelül száz embert küldtek vissza.

Éjszaka a szerb-horvát határon is hasonló intézkedéseket vezettek be. A Bródba tartó vonatokra csak a szíreket, az irakiakat, afgánokat és pakisztániakat engedték fel. Körülbelül 440-en rekedtek Sidnél, arra várva, hogy megváltozzon a döntés. A szóvivő hozzátette, az éjszaka folyamán Macedónia is bevezette a korlátozást. Éjjel háromkor lezárta a határai, így legalább százan rekedtek Görögország és Macedónia között is.

Szlovénia is szigoríthat

„A kormány nincs tudatában annak, milyen károkat okoz hibás lépéseivel a migrációs válság kezelését illetően” – mondta Janez Janša  a szlovén ellenzék vezetője.

A volt szlovén miniszterelnök szerint Miro Cerar kormánya hozzájárul a schengeni rendszer összeomlásához, mert megengedi a migránsok illegális áthaladását az országon. Figyelmeztetett: a polgárok összeverődhetnek, és maguk kezdhetik el ellenőrizni a határokat, hogy megakadályozzák a migránsok Szlovéniába jutását.

A Dnevnik című szlovén napilap szerint a szlovén kormány igyekszik megerősíteni határvédelmét Horvátországgal, mert a párizsi események után olyan spekulációk láttak napvilágot, miszerint egyes uniós tagállamok, köztük Németország, Ausztria, valamint a Benelux-államok „mini Schengent” hoznának létre, amelyben Szlovénia már nem kapna helyet.

Horvátország lezárja határait a gazdasági migránsok előtt

Mostantól csak Szíriából, Afganisztánból és Irakból fogad menekülteket – jelentette be csütörtökön Ranko Ostojić horvát ügyvezető belügyminiszter. Szlovénia csütörtökön megpróbált 162 olyan migránst visszatoloncolni Horvátországba, aki nem háborús övezetből, Marokkóból, Bangladesből, Srí Lankáról és Libériából érkezett az országba. Zágráb nem fogadta őket vissza területére, ezért még mindig Szlovéniában tartózkodnak – jelentette a horvát sajtó. 

Ostojić  újságíróknak a bródi tranziközpontban elmondta: nem fogadják vissza Szlovéniából a migránsokat, mert erre vonatkozólag eddig nem volt megállapodás a két ország között, viszont azonnal értesítették Macedóniát és Szerbiát, és közölték, hogy Horvátország többé nem fogad olyan országokból migránsokat, ahol nem folynak fegyveres harcok. „Ebben az esetben illegális migránsként járunk el velük szemben” – szögezte le.

A belügyminiszter emlékeztetett, hogy Horvátország korábban sem fogadott területére olyan illegális határsértőket, akikről kiderült, hogy nem menekültek, vagyis Algériából, Törökországból és Koszovóból érkeztek.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
global
2015. november 20. 20:51
Hát nagyon lecsökkentették a létszámot. Napi 100-200 esetleg 300 fő. Kamu az egész. Úgy veszem észre, hogy mind kevesebbet beszélnek a migrációról, de tovább szállítják őket szallagon. Nagy átverés megy itt!
Josephine Mutzenbacher
2015. november 19. 14:38
Ami a Balkánon történik a legsötétebb időket idézi!
Mich
2015. november 19. 13:57
Folyik ez a szánalmas játék - aminek a központja Németországban és Belgiumban van... - a hollandok most arra törekszenek, hogy ők is elsőrangú szárkeverők lehessenek...!
Csigorin
2015. november 19. 13:54
alakul ez, hirtelen mindenki rajon, hogy a hatart meg is lehet vedeni, ha mar nincs kire szemetelni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!