Cseh belügyminiszter: Az EU megértette, hogy változtatni kell

2016. január 31. 11:29

Milan Chovanec szerint Európa álláspontja változóban van a migrációt illetően, már az Európai Bizottság is felrótta Görögországnak, hogy nem úgy működnek a regisztrációs központjai, ahogy kellene. A cseh belügyminiszter szerint ha nem változnak a játékszabályok hamarosan, akkor újabb nagy bevándorlási hullámmal kell számolni.

2016. január 31. 11:29

Az Európai Unió megértette, hogy a migrációs válság kezelésében változtatnia kell politikáján – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet a Novinky.cz hírportál közölt szombaton. Ha ezt az EU mégsem tenné meg, akkor a miniszter szerint az a veszély fenyeget, hogy az újabb migrációs hullám érkeztével megszűnik a keretei között szabad mozgást biztosító schengeni térség. „Európa álláspontja változóban van. Az Európai Bizottság végre felrótta Görögországnak, hogy a regisztrációs központjai (hot spotok) nem úgy működnek, ahogy kellene. Mi régen mondjuk, hogy ez a probléma létezik, de mindig elhallgattattak. Most egyszerre ez megváltozott. A németországi és a norvégiai vita ma már más és az államok másképpen viselkednek” – mutatott rá Milan Chovanec.  

A miniszter szerint újabb nagy bevándorlási hullámmal kell számolni, ha egy hónapon belül nem változnak meg a migránsokat érintő játékszabályok. „Emellett megjelenik a legális migráció is, mert az az 1,1 millió migráns, akit Németországban, az északi államokban, Hollandiában és Belgiumban regisztráltak, családegyesítésre fog törekedni. Az eddigi jogi szabályozás szerint erre lehetőségük van” – állította a cseh belügyminiszter. Úgy véli, hogy ezen a legális bevándorlási úton a közeljövőben akár hárommillió újabb migráns is érkezhet Európába. „Ez egy olyan dolog, amelyről nemigen esik szó, de az asztalon van” – húzta alá Chovanec.

Egyenlő mércét sürget Chovanec 

Leszögezte, hogy az Európai Unióban meg kell szüntetni a kétféle mércét, az államok kétféle megítélését, s a valós problémákra kell fordítani a figyelmet. „Tanúi voltunk annak, ahogy az Európai Parlament »grillezte« Lengyelországot néhány lengyel törvény megváltoztatása miatt, ugyanakkor láttuk azt is, hogy milyen hosszú ideig tűrték meg azt, hogy a görögök nem oldották meg azokat a problémákat, amelyeket meg kellett volna oldaniuk. Mindenkit egyforma mércével kellene mérnünk” – mondta Milan Chovanec. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése azonban azt jelzi, hogy a helyzet változóban van – jegyezte meg a miniszter. Chovanec bízik abban, hogy Görögország megérti a helyzet súlyosságát, azt, hogy esetleg „kenyértörésre kerülhet sor” és kizárhatják a schengeni övezetből.

A cseh belügyminiszter az interjúban megismételte a visegrádi négyek közös álláspontját, hogy jelenleg a legsürgősebb feladat a külső schengeni határok védelmének a megerősítése. Szerinte bármennyire is szeretné a cseh lakosság többsége, hogy lezárják Csehország határait, ez nem lehetséges, mert egy ilyen lépés egy-két hónapon belül rendkívül súlyos károkat okozna a cseh gazdaságnak. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2016. február 09. 11:37
Nagyon örülök a V4-ek egyre szorosabb öszefogásának. Még így is kicsik vagyunk az európai problémák megoldásához, de jó érdekérvényesítő képességet ad a közös fellépés.
Starlord
2016. február 01. 14:04
Beszéljünk a lényegről. Törvénysértések sorozata történt. Európai politikusok a törvény fölé emelve magukat az alapvető biztonsági követelményeket biztosító törvények felülírásával gondatlanságból elkövetett tömegmészárlást idéztek elő, hajtottak végre európai polgárok ellen. 150 embert mészároltak le annak köszönhetően, hogy miközben az európai országok a terror elleni háború részeként békefenntartó akciókban vesznek részt, addig hátul a kisajtón gyakorlatilag beengedik ezeknek a katonáknak a családjára és minden polgárra az ellenséges katonákat. Hát régebben ezért dezertálás és árulás vádjával bíróság elé állítottak volna minden politikust, aki ebben részt vesz.
Berecskereki
2016. február 01. 14:03
Milan Chovanec tévedésben van, mert megfelelő megoldással a schengeni határ lezárható és nem akadályozza a gazdaság működését. A schengeni határ lezárása során el kellene választani a a belső forgalmat és a migránsok fogadását. Ki kellene jelölni olyan határátkelőt, ahol csak a migránsok léphetnek át. Az átlépés pedig csak akkor történhetne, ha az ellenőrzés, a regisztráció megtörtént. Ez azonban azokat az országokat terhelné nagyobb mértékben, akik tagjai az uniónak, de nem tagjai a schengeni övezetnek. Így marad az a megoldás; az EU határit kell lezárni és ott kialakítani beléptető pontokat. Ez lehetne Európa határán lévő szigetek, vagy Afrika északi partja.
Héja
2016. február 01. 13:39
Egyelőre te lépj ki a ketrecből. Szűkös a hely ottan. Szebb időt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!