Csehország visszaszállítana hozzánk egy menedékkérőt

2016. január 28. 20:33

Nem sikerült bizonyítania a cseh bíróságok előtt, hogy Magyarország nem biztonságos ország, ahol embertelen a menedékkérőkkel szembeni bánásmód, ezért Csehország visszaszállíthat hazánkba egy innen oda átvándorolt menedékkérőt.

2016. január 28. 20:33

A cseh alkotmánybíróság elutasította annak az afgán menedékkérőnek a panaszát, aki emberi jogainak megsértésétől tartva nem akarta elfogadni a cseh hatóságok döntését, hogy visszaszállítsák őt Magyarországra, közölte a brünni székhelyű testület csütörtökön a honlapján. A cseh belügyminisztérium a dublini egyezményekre hivatkozva tavaly szeptemberben úgy döntött, hogy az afgán férfit Csehországból visszatoloncolják Magyarországra, mert menedékkérelméről a magyar hatóságok illetékesek dönteni.

Az afgán állampolgár, aki Magyarországon keresztül került Csehországba, tiltakozott a döntés ellen, és azt állította, hogy Magyarország nem biztonságos ország, ott embertelen bánásmód fenyegeti. Állítása szerint Magyarországon tavaly a migrációs válság idején módosították a menekültekkel szembeni bánásmódot szabályozó törvényeket, és az új szabályozás állítólag rendszerhibákat mutat ki.

A cseh alkotmánybíróság szerint azonban ezt az állítását nem sikerült bizonyítania, ezért panaszát a testület alaptalannak minősítette és elutasította. Az afgán menekült azután fordult a legfelsőbb bírósági testülethez, hogy panaszát a Hradec Královéban működö regionális bíróság elutasította.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2016. február 26. 09:38
Korrekt dolog! Mert immár a legfelsőbb cseh bírói testület (tehát nyilvánvalóan objektív és elfogulatlan - is megállapította nálunk - a nyugati vádak ellenére - semmiféle diktatúra, idegengyűlölet nincs. A következő lépés a kitoloncolás, amit mi nem fogadunk el, mert nem hozzánk jött elsőre az EU-ban. Ennélfogva az érvényes kitoloncolás Görögországba, vagy Olaszországba történhet meg. Korrekt, demokratikus, jogszerű, megfelel minden EU előírásnak az eljárás. Az EU megint tanulhat a V4-ektől!
ifrance
2016. január 29. 12:52
szerintem nem kellene figyelmen kívül hagyni a mértékadó nyugati lapok és a hazai ellenzék véleményét. ebben az országban tombol a diktatúra, az idegenellenesség napról napra növekszik, és az ország polgárai közül sokan újra nyitnák a koncentrációs táborokat is. inkább tegnap, mint ma. hát kérdezem én, tisztelt bíróság: szabad egy ártatlan menekültet ebbe a helyzetbe belekényszeríteni? azért talpalt afganisztántól csehországig, hogy amikor már majdnem révben lenne az élete, visszaküldjék őt egy sötét elnyomó diktatúrába?
NeMá
2016. január 29. 12:40
Berlin! Brüsszel! Strasbourg! És valahány demokrata bekaphatja! Csehek az elsők akik papírt állítottak ki, hogy itt nincsen diktatúra, önkény és biztonság van! Ha arról lesz szó, hogy valahova el kell paterolni migránst, Magyarországot és Orbánt szenté is avatják!
yanoo
2016. január 29. 12:39
"Viszont az afgánt nem kell visszafogadni. Majd valamit kezdünk vele:-)" be kell sorozni a magyar hadseregbe, mint légióst és afgán szakértőt.ha már a magyarok mennek Afganisztánba védeni a demokráciát, akkor épp egy afgán is megteheti, ha már annyira hiányzik neki az a demokrácia. Amúgy az összes migránccsal ezt tenném.Visszavinném őket, fegyvert adnék a kezükbe, aztán harcoljátok ki magatoknak a sivatagban a szőke nőt, BMW-t és a kétezer eurós zsebpénzt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!