Turistákkal teli szállodában lövöldözött két fegyveres Egyiptomban

2016. január 09. 09:35

Két helyi fegyveres jutott be egy külföldiekkel teli szállodába az egyiptomi Hurghadában, annak ellenére, hogy az épület előtt rendvédelmi ellenőrző pont volt. Öt szállóvendéget, két osztrákot és három svédet megsebesítettek, mielőtt egyiküket agyonlőtték, a másikat pedig ártalmatlanná tették a biztonsági erők. A támadóknál az ISIS zászlója volt.

2016. január 09. 09:35

Két fegyveres turistákra támadott egy külföldiek által látogatott szállodában az egyiptomi Hurghadában. A támadók egyikét agyonlőtték, egyet elfogtak, három külföldit sebesülésekkel kórházba szállítottak – közölték biztonsági források.

Átjutottak az őrökön

Az MTI-nek a helyszínen tartózkodó biztonsági források elmondták, hogy a támadók annak ellenére jutottak be szálloda, hogy az épület előtt rendvédelmisek posztoltak, a hotelben azonban sikerült őket feltartóztatniuk a rendőröknek. A terroristák három külföldit megsebesítettek, mielőtt a rendőrök egyiküket agyonlőtték, a másikat pedig négy comblövéssel leterítették. Utóbbi támadó a beszámoló szerint életben van. 

A három megsebesült turistát, egy osztrák házaspárt és egy svéd férfit szúrt és vágott sebekkel ápolják. A források szerint a svéd férfi akkor sebesült meg, amikor a rendőrök segítségére sietett.

Többen lehettek a támadók és a sérültek

A két támadónál robbanómellény-utánzatokat és riasztópisztolyokat, továbbá az Iszlám Állam terrorszervezet zászlóját találták a helyszínelő rendőrök. Mindketten a főváros el-gízai oldalán fekvő Bein asz-Szaráját negyedből származnak – közölték a források.

Az állami hírügynökség egyik biztonságügyi szakújságírója a CBC Extra egyiptomi hírtelevíziónak telefonon elmondta, hogy szemtanúk egy harmadik támadót is láttak, ezért a biztonsági erők körbezárták a környéket.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Háled Mugáhed közvetlenül a támadás után még két svéd sebesültről számolt be a CBC-nek. Az egyiptomi magyar konzul, Soós István Gyula megerősítette, hogy az eddigi ismeretek szerint magyar sebesültjei nincsenek az incidensnek.

Csapás a helyi turizmusra is

A merényletet megfigyelők az ország gyengélkedő gazdasága szempontjából létfontosságú turizmusra mért további csapásként értékelik. Az észak-afrikai ország idegenforgalma súlyos válságon megy keresztül a két hónapja történt repülőgép szerencsétlenség miatt.

Egy orosz gép 224 emberrel a fedélzetén lezuhant, röviddel azután, hogy a Sínai-félszigeten fekvő Sarm-es-Sejk üdülőváros repülőteréről felszállt. Több nyugati kormány mellett Moszkva is hitelt ad az IÁ által közölt forgatókönyvnek, miszerint a katasztrófát egy, a repülőgépre felcsempészett robbanószerkezet okozta. Kairó ennek ellenére visszautasította az „elhamarkodott következtetéseket”, és az országban folyó vizsgálatok eredményeinek kivárására szólított fel.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szemlelo
2016. január 09. 15:30
Itt a történet többé-kevésbé hiteles formában: http://divecenter.hu/Forum/1204
Orvosok és mérnökök
2016. január 09. 10:31
'Öt szállóvendéget, két osztrákot és három svédet megsebesítettek" Megerdemlik, kar, hogy nem tobbet.Ok kifejzetten imadjak a muszlimokat.
lavor
2016. január 09. 10:25
Egyiptom leginkább már csak a vakmerő turisták számára lesz célpont.
heep
2016. január 09. 10:19
Megint félreértették a helyzetet a biztonságiak. Ezek a professzorok csak a szállodában zajló asztrobiológiai kongresszusra mentek. Csak az ISIS-től való félelmükben volt náluk fegyver. Aztán mikor megtámadták őket a biztonságiak és hiába mondták, hogy ők itt is a Merkel vendégei csak akkor viszonozták a tüzet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!