Eredménytelen volt az EU-csúcs első napja

2016. február 19. 11:00

Az Európai Unió állam- és kormányfőinek kétnapos találkozója egyelőre nem hozott megegyezést. A csúcs fő témái a migrációs válság, valamint a brit reformcsomag voltak, de mindkét esetben előzetesen is éles véleménykülönbségek voltak egyes tagállamok között és David Cameron brit kormányfő javaslatai sem segítettek a helyzeten. Az Európai Uniós csúcsszervek vezetői ugyanakkor a közös pontokat hangsúlyozták.

2016. február 19. 11:00

Bennfentes források szerint a vártnál is nehezebben halad a Nagy-Britannia uniós reformigényeiről szóló csütörtök esti tárgyalás az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács csúcstalálkozóján.

Nevük mellőzését kérő uniós források szerint David Cameron brit kormányfő olyan javaslatot tett az ülésen, amelynek értelmében Nagy-Britanniában akár tizenhárom éven át is korlátozhatnák az unióból érkező külföldi munkavállalók foglalkoztatással összefüggő juttatásait. A javaslat a tanácskozásról kiszivárgott hírek szerint komoly ellenállásba ütközött számos tagállam részéről.

A brit miniszterelnök állítólag egy másik, heves vitákat kiváltó felvetéssel is előállt kormánya azon követelésével kapcsolatban, amely az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentésére vonatkozott. A név nélkül nyilatkozó EU-illetékes azt közölte, Cameron új javaslata szerint ebben az esetben nem csökkentenék, hanem teljesen megszüntetnék a családi pótlékot, és ez nemcsak az újonnan érkezőkre, hanem a már a szigetországban dolgozókra is vonatkozna.

A brit reformigények nem könnyítik meg a helyzetet

Más források „konstruktív, de feszült” tárgyalásokról számoltak be, amelyek során eddig egyik főbb vitás pontot sem sikerült rendezni. A kétnapos brüsszeli találkozó két központi kérdés körül forog: a menekültválság és a brit uniós reformigények. A csütörtöki nyitónapon főként az utóbbi kerül terítékre, tájékozott források szerint a tárgyalás a munkavacsora után akár késő éjszakáig is elhúzódhat.

A brit miniszterelnök pártja tavaly májusi választási győzelme óta komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy megszerezze a reformokhoz szükséges támogatást. David Cameron e célból minden egyes tagállami vezetővel legalább két alkalommal egyeztetett, húsz tagországba ellátogatott, Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Martin Schulz európai parlamenti elnökkel és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével pedig összesen közel harminc megbeszélést folytatott.

Tusk: Az egymástól független tervek megosztják az uniót

A közös felelősségvállalás és a tagországok közötti nagyobb szolidaritás vezethet a migrációs válság rendezéséhez — hangzott el Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös, péntek hajnali sajtótájékoztatóján. A migrációs válságról folytatott, munkavacsorával egybekötött megbeszélés középpontjában a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósítása állt. 

Donald Tusk kijelentette, hogy az Európát érintő migrációs krízis megerősíti az unió egészének elkötelezettségét egy közös megoldás elérésében. Az ülésen résztvevő politikusok egyetértettek abban, hogy nincs értelme a válság megoldását célzó, egymástól független terveknek, amelyek csak megosztják az uniót. Ezzel szemben különböző megközelítéséket kell keresni és azok által egységes uniós tervet kell formálni.

Jöhet az újabb EU-török találkozó

A válságra adott válaszokat Brüsszel elfogadja, de elengedhetetlennek tartja azok összehangolását, hogy egy közös európai megoldás jöjjön létre belőlük — hangsúlyozta Tusk. Az Európai Tanács elnöke végezetül kiemelte, hogy minden tagországnak be kell tartania a közösen hozott jogszabályokat, így  a menedékkérők tagországok közötti elosztására vonatkozó megállapodást, illetve a schengeni övezet egyezményében foglaltak betartása.

A migrációs válság rendezésének érdekében március elején újabb EU-török találkozót tartanak — jelentette be Donald Tusk.

Juncker: Remélhetőleg mindenki részt vesz a menekültek elosztásában

Jean-Claude Juncker a sajtótájékoztatón elmondta: a tanácskozáson részt vevő politikusok egyetértettek abban, hogy nincs más megoldás a migráció okozta problémára, mint a körültekintően létrehozott és minden elemében betartott együttműködés Törökországgal.

Juncker reményét fejezte ki, hogy minden tagállam a probléma megoldására összpontosít, és ennek érdekében azok az országok is részt vesznek a menekültek elosztásában, amelyek korábban ettől elzárkóztak.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
UvegSam
2016. február 25. 20:24
Komolyan elhiszed, hogy arabokra van szükség a munkaerő problémák orvoslására? Egyre többe tesznek a keleti munkavállalók blokkolásáért a gazdag régiókban, hatalmas a munkanélküliség eu szerte a fiatalok körében. Ők kis hozzáadott befektetéssel, rokon kultúrkörből megoldják a munkaerő problémát. Egészen másról van itt szó! Szabadkőműves összeesküvs keretében európa identitás nélküli masszává, fogyasztói, multikulti szarevőkké gyúrására törekszenek, ezt jelenti a bevándoroltatás. Minden szemétláda liberális álma ez....
mucsay
2016. február 19. 16:49
a 28 fős bizottságnak 30.000 (igen harmincezer) fős sleppje van. csodálkozunk hogy nem oldanak meg semmit? aztán a nemzetállamokat vádolják önzéssel. (zupkó gábortól az info, múlt heti aréna. ZG volt az eubiz üzemeltetési főnöke, most bp-i képviselet-vezető, úgyhogy tudhatja)
Haragosi
2016. február 19. 14:18
A pogácsa elfogyott? Na ugye, hogy nem volt eredménytelen!!
Kvasztics Fedor
2016. február 19. 13:50
Ha Cameront nézem, a maga szempontjából igaza van. Miért foglalkoztasson külföldieket addig, amíg ellátásra szoruló munkanélküliek is vannak náluk? Ezt tovább gondolva, miért fogadjunk be migránsokat, és mit kezdjünk velük, amíg magyarok százezrei dogoznak külföldön, mert itthon nem találták meg a számításukat, plusz még nálunk is van 6% munkanélküliség? Tehát, miből élnének meg nálunk a migránsok, mire tudnánk használni őket? Mekkora juttatást kéne adni nekik ahhoz, hogy a nyitott határokon át ne induljanak el nyugat felé? Ha pedig akkora juttatást kap, mint amit Németországban kapna, mit szólnának ehhez az annyit emlegetett létminimum alatt élők, és a külföldre kényszerült munkavállalók? Ki magyarázná meg nekik, hogy egy élősködő bevándorlónak több jár, mint annak, aki itteni őslakos? Átgondolták ezt azok, aki annyira befogadáspártiak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!