Mustárgázzal támadhatja meg az Iszlám Állam az USA-t

2016. február 13. 10:34

Elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy kijelenthessük: az Iszlám Állam rendelkezik vegyi fegyverekkel, főleg mustárgázzal – mondta el James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója Münchenben. A hírszerzési igazgató szerint ez „aggasztó trend” kibontakozásához vezethet, és félő, hogy az USA-ban is bevethet mustárgázt a terrorszervezet.

2016. február 13. 10:34

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet amerikaiak ellen akarja bevetni vegyi fegyvereit – állította James Clapper, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI) pénteken az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

James Clapper a fórum titkosszolgálati vezetőkkel folytatott panelbeszélgetésén elmondta: elegendő bizonyíték áll rendelkezésre annak kijelentéséhez, hogy az IÁ rendelkezik vegyi fegyverrel – főleg mustárgázzal –, és számos esetben be is vetette azt, ami igen jelentős fejlemény, mert az 1995-ben egy vallási szekta által Tokióban elkövetett merénylet óta nem fordult elő, hogy szélsőséges szervezet vegyi fegyver alkalmazásával próbálja meg érvényesíteni akaratát.

A nemzetközi terrorizmus történetének új fordulata egy „aggasztó trend” kibontakozásához vezethet, és gyökeres változást eredményezhet az IÁ felemelkedése révén kialakult konfliktusokban – tette hozzá a DNI igazgatója. 

Az USA támadástól tart

Mindez az Egyesült Államokat is fenyegeti, mert vannak arra utaló adatok, hogy az IÁ legalábbis „szeretné” használni vegyi fegyvereit „ellenünk” – mondta James Clapper. A több titkosszolgálat munkáját összehangoló DNI igazgatója arról nem szólt, hogy értesüléseik szerint az Egyesült Államok területén vagy máshol történhet-e ilyen merénylet.

A DNI vezetőjéhez hasonlóan nyilatkozott a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, John Brennan is, aki a CBS amerikai televíziónak azt mondta, hogy az IÁ képes klór- és mustárgáz előállítására és a mérges gázokat már több alkalommal be is vetette ellenségei ellen. 

Arra a kérdésre, hogy az IÁ képes-e Irakon és Szírián kívüli használatra exportálni a vegyi fegyvert, John Brennan a televízióban pénteken sugárzott összeállításban azt válaszolta: lehetséges, hogy ez bekövetkezik.

Vegyi fegyvert előállító szakembereket is alkalmazhat az IÁ

Horváth József titkosszolgálati szakértő szombat reggel az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: már többször írtak arról, hogy vegyi fegyvert vetett be az Iszlám Állam. Szerinte az is ismert, hogy Szíriában és Irakban több olyan szakember is „gazdátlanná vált”, akik képesek vegyi fegyvereket akár kezdetleges eszközökkel előállítani.

„Ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ezeknek az embereknek egy részét az Iszlám Állam kezdte el alkalmazni” – mondta. 

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2016. február 14. 21:37
Ismerjük az amerikaiak "megdönthetetlen bizonyítékait". Ezen már a bölcsődések is röhögnek.
Harangláb
2016. február 14. 20:33
Mustárgázzal támad meg virslivel...Ráadásul direkt nem kóser lesz a virsli, mert annyira gonoszok...
Akitlosz
2016. február 14. 18:27
Mustárgázzal támadhatja meg az Iszlám Állam az USA-t valamint csúzlival, kotongumival és kispárnával is.
választópolgár
2016. február 14. 13:16
Az ún: "amerikai egyesült álmok" cégbejegyzésű részvénytársaságot zombiként magáncéljaira használó szűk pénzügyi csoport időnként ledönt pár felhőkarcolót, megdönt pár kormányt, terrortámadást vet be, ahol az érdekei úgy kívánják, nem csak a világban bárhol, de a saját járulékos veszteségnek tartott fogyasztói társadalomban kifejlesztett biorobotként tartott lakossága ellen is. Időnként militarizálja lakosságot egy külső fenyegetéssel szemben, mert különben nem lehet vezetgetni őket és elkezdenek gondolkodni: https://www.youtube.com/watch?v=0OpPgA1buC4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!