Migránsok akadályozzák a vasúti forgalmat Szerbiában

2016. március 04. 19:51

Egy százfős migránscsoport a sínekre ült, így nem tudnak közlekedni a vonatok a szerbiai Presevo és a macedóniai Tabanovci között. Azt egyelőre nem tudni, hogy a migránsok miért tiltakoznak.

2016. március 04. 19:51

Akadályozzák a vasúti forgalmat a szerb-macedón határon a migránsok, egy százfős csoport a sínekre ült, így nem közlekedik a vonat a szerbiai Presevo és a macedóniai Tabanovci között - közölte a szerbiai vasúttársaság pénteken. A Tanjug szerb hírügynökség úgy értesült, hogy mindkét irányból indulnának szerelvények, ám délután fél öt óta lehetetlen a közlekedés. 

Egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mi az oka a migránsok tiltakozásának. Előfordulhat, hogy azok léptek fel így, akik napok óta a presevói táborban vannak – ahová a horvát határtól szállították őket vissza, mert nem folytathatják útjukat az Európai Unió felé –, és nem akarnak visszamenni Macedóniába, vagy a hatóságok nem tudják megszervezni visszatoloncolásukat.

Nem példátlan az eset

A görög-macedón határon csütörtökön történt hasonló eset, akkor Idomeninél órákig nem lehetett bezárni a határon lévő szárnyas kaput, mert a bevándorlók akadályozták a szerelvény mozgását. Ők azért tiltakoztak, mert a macedón hatóságok csak nagyon lassan engedték át őket a határon.  

A görög-macedón határon továbbra is feszült a helyzet, egyes becslések szerint akár már a 14 ezret is eléri a görög oldalon várakozó bevándorlók száma, a macedón rendőrség viszont naponta csak 100-200 embert enged át. A hatóságok korábban el akarták szállítani a migránsok egy részét távolabbi befogadóközpontokba, ám elvetették ezt az ötletet, mert félő, hogy erőszakba torkollna az akció. A határsáv egyébként sártengerré alakult, és a helyzetet nehezíti az esőzés, valamint a folyamatosan alacsony hőmérséklet is, amely ellen a segélyszervezetektől kapott sátrak nem igazán védenek.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. szeptember 22. 23:29
Nem tudom hogy mi az akadálya a forgalomnak. A többszáz tonnás vonat elég erős érv úgy gondolom.
2016. március 30. 22:53
A végén még szabadalmaztatnom kell egy négy évszakos hó -és migránskotrót, mondjuk "Merkel's Gewissen" márkanéven!
2016. március 30. 22:53
"A sín ugye vezeti az áramot....?" Arra gondolsz, hogy a migráns egyen egyenáramot? Ez meglehetősen hatékony módja lenne a VEZETŐVÁLASZTÁS-nak, ráadásul még a nedves ruha sem feltétel!
választópolgár
2016. március 06. 05:44
Azt olvastam hogy a migránsok szabályozzák a forgalmat szerbiában. A hír így is igaz lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!