Seehofer sürgősen irányt váltana

2016. április 06. 21:39

Ha Angela Merkel nem változtat sürgősen menekültpolitikáján, a CDU könnyen 30 százalékos támogatottság alatt találhatja magát, figyelmeztetett Horst Seehofer bajor kormányfő. A CDU nem akar változtatni, szerintük Seehofer a populista AfD lózungjait hangoztatja.

2016. április 06. 21:39

Sürgősen irányváltásra van szükség Berlinben az Angela Merkel német kancellár vezette CDU részéről, különben a CDU és a bajor testvérpárt, a CSU választói támogatottsága a 30 százalékos határ alá süllyed, nyilatkozott szerdán Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke. Horst Seehofer az Angela Merkellel szerda este Berlinben folytatott megbeszélése elé időzített nyilatkozatában kiemelte, hogy a támogatók lemorzsolódásának feltartóztatásához az uniópártoknak ismét világosan meg kell fogalmazniuk, hogy mit akarnak elérni, mi a tervük Németországgal.

Seehofer a kérdésre, miszerint mit vár az egyeztetéstől, azt mondta: nem sokat.

A CDU részéről rögtön jelezték, hogy Horst Seehofer indokoltan vár keveset a találkozótól. „Az Alternatíva Németországnak szavazóit nem tudjuk AfD-s lózungokkal visszahódítani. Ez számunka néppártként nem járható út, és nem is akarunk erre az útra lépni” – reagált a CSU vezetőjének nyilatkozatára Volker Kauder, a CDU/CSU szövetségi parlamenti frakcióvezetője, CDU-s képviselő. Angela Merkel és én nem fogunk változtatni menekültpolitikánkon, húzta alá a kereszténydemokrata frakcióvezető.

Seehofernek egyébként nincs mitől tartania: a CSU-t Bajorországban ugyanúgy 48 százalék választaná a legfrissebb felmérések szerint, mint egy évvel ezelőtt.

Arról tárgyalnak, hogy majd tárgyalnak

A kancellári hivatalban este kezdődött megbeszélésen először Angela Merkel és Horst Seehofer tárgyal, majd csatlakozik hozzájuk Sigmar Gabriel alkancellár, a nagykoalíciós társ szociáldemokrata párt elnöke. A találkozó célja előkészíteni az egy hét múlva szélesebb körben tartandó koalíciós egyeztetést, amelyen kialakítják a nyári törvényhozási szünetig tartó időszak politikai napirendjét.

A határellenőrzés miatt is háborog a CSU

A CDU/CSU választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint a 32-36 százalék közötti sávban van. A menekültválság tavaly nyári elmélyülése előtt még 40 százalék körül volt a pártszövetség támogatottsága. A CSU szerdán azért is bírálta a berlini vezetést, mert Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter egy nyilatkozatában utalt arra, hogy adott esetben nem újítják meg a tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított határellenőrzés folytatására május 12-ig tartó uniós engedélyt.

Horst Seehofer kifogásolta, hogy Berlin nem egyeztetett az ügyben leginkább érintett Bajorországgal, és úgy vélte, hogy a belügyminiszter nyilatkozata ilyenformán az önkényeskedő kormányzati stílus megnyilvánulása. Tobias Plate, a belügyminisztérium szóvivője a berlini kormányszóvivői tájékoztatón kiemelte, hogy a sajtó eltúlozva tálalta a tárcavezető vonatkozó, kedden Ausztriában tett nyilatkozatát.

Valójában nincs szó a határellenőrzés befejezésére irányuló határozott szándékról, hanem csak arról a reményről, hogy ha minden jól alakul, az uniós engedély lejárta után vissza lehet térni a schengeni belső határok nyitottságához, mondta a szóvivő.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BPasternak
2016. április 07. 13:28
Most már aztán irgum-burgum macibál.
Hora
2016. április 07. 07:51
Sok a duma, kevés a tett. EB elnöke Juncker: "Mi elhatározunk valamit, azután bevisszük a köztudatba és kivárunk egy ideig, hogy mi is történik.Ha ezután nincs nagy kiabálás és nincsenek felkelések, mert legtöbben nem is értik meg, amit elhatároztunk, akkor tovább megyünk lépésről lépésre, addig, ameddig már nincs visszaút." (Der Spiegel 52/1999). (http://www.dzsihadfigyelo.com/2010/12/13/eurabia-europa-elore-megtervezett-iszlamizacioja/ Röviden és világosan: Európában a baloldali/zöld hatalmi csoportosulás néhány lényeges területen (például bevándorlás, EU bővítés, állampolgárság) úgy működött mostanáig, mint egy külső megszálló hatalom. Mivel azok, akik felelősek ezért a tömeges bevándorlásért képtelenek voltak megnyerni maguknak az európai szavazóikat ehhez, nekiláttak ahhoz, hogy idegen nyelvű, kultúrájú és vallású emberekkel szállják meg a saját hazájukat. Ezzel egy időben az volt a szándékuk, hogy „felhígítsák” az európai népességet, és végül megfosszák őket a hatalomtól. Ez nem más, mint egy új típusú „etnikai tisztogatás”. Továbbá vannak bizonyos perverz figyelmeztető jelek: Nincs egy külső megszálló erő, hanem inkább egy kis és eltökélt kisebbség a bennszülött lakosságon belül. Ez a hatalmon levő kisebbség hosszú távon le fogja cserélni a jelenlegi lakosságot azokkal, akik a politikájukhoz ígéretesebb támogatónak bizonyulnak.
bunko_jobbos
2016. április 07. 07:44
Csak megjegyzem, hogy a náciknál egyedül a bajorok a katolikusok. Mint mindig, van valami a katolikus konzervativizmusban, ami megvédi az embert a szélsőségektől. Azt tudni kell, hogy 33-ban Hitler kikapott a katolikus vidékeken, mint a szar. (érdemes megkeresni a tanulmányt, magyar nyelvű). Már megint valami világmegváltó faszságon ügyködnek Fritzék. Inkább csináljanak BMW-t, ahhoz értenek.
Hyperion
2016. április 07. 01:47
"Ha Angela Merkel nem változtat sürgősen menekültpolitikáján".... Ezt már vagy százezerszer nyilatkozgatta ki Seehofer, aztán a pártgyülésen öt percig tapsolta Merkelt, újra elmondta ezt a mondatot, aztán idejött Orbánt puhítani, hogy ugyan egy kicsit kvótázzon már, aztán újra elmondta, kicsit késöbb meg azt, hogy csak a Merkel megoldása jó. Ez egy kabaré, csak nem vicces a csattanója.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!