Terror Brüsszelben: Az egyik magyar túlélő növelné az országok közti együttműködést

2016. április 05. 17:23

Krahulecz Erzsébet, korábbi diplomata részletesen számolt be a Zaventem repülőtéren történt robbantásról. A terrortámadás magyar túlélője elmondta: a belga királynő személyesen látogatta meg és a brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felajánlotta Magyarország segítségét. A korábban Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett nő elmondta: „minden eszközzel hozzá kell járuljunk az összehangolt, együttes európai megoldáshoz”.

2016. április 05. 17:23

Az elszenvedett sérülések ellenére szerencsésnek mondta magát a brüsszeli terrortámadások egyik magyar túlélője, mivel ha egy kicsivel magasabban érik a detonációból származó repeszdarabok, akkor létfontosságú szerveket, lejjebb pedig artériát szakítanak el, ami gyors elvérzéshez vezetett volna – mondta az MTI-nek adott nyilatkozatában Krahulecz Erzsébet, a brüsszeli repülőtéren március 22-én elkövetett kettős öngyilkos robbantásos merénylet egyik sérültje.

Elmondta: az első robbanás során egy tíz centiméteres fémlövedék érte az oldalán, amely a bal csípő tájékán roncsolta a medencecsontot. A terroristák gyakran helyeznek el fémdarabokat, csavarokat, vagy szögeket a robbanóanyag mellett azért, hogy még nagyobb pusztítást végezzen a detonáció – magyarázta.

A testén keresztül érezte a robbanást

Tájékoztatása szerint az eset olyan váratlanul történt, amelyre nem lehetett felkészülni, vagy elkerülni. Az első robbanás hozzá közel, alig néhány méterre történt, a pokolgépből származó fémdarab és a detonáció fellökte, ezért nem tudott felkelni. Vélhetően ez védte meg őt attól, hogy a második robbanás repeszszilánkjai nagyobb kárt tegyenek benne – számolt be tapasztalatairól Krahulecz Erzsébet regionális igazgató, aki az EY nemzetközi könyvvizsgáló és adótanácsadó cég brüsszeli irodájában, regionális szabályozási és közpolitikai igazgatójaként dolgozik, s korábban a londoni magyar nagykövetség diplomatája volt. 2014-ben tevékenységéért Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott. Regionális feladataiból adódóan sokat utazik repülővel, amely a későbbiekben is elkerülhetetlen lesz munkájához. A támadás reggelén Rigába készült utazni – mondta.

A két robbanás között alig telt el néhány másodperc, szinte egyszerre történt – emlékezett vissza, hozzátéve: a robbanásokat nem is hallotta, inkább a testén keresztül érezte az addig ismeretlen zajt és a légnyomás erejét.

A második robbanást követően a váróhelységből mindenki menekülni próbált, csak a halottak és a súlyos sebesültek feküdtek mellette, felállni nem tudott, de a történtek alatt végig tudatánál volt – számolt be.

Először egy hangárba vitték a sérülteket, onnan kerültek a kórházakba

Elmondta, hogy 10-15 perc elteltével érkezett a helyszínre az első katona, aki felemelte és kivitte a terminálból, a legtöbb mozdulatlan embert csak kihúzták az épület előtti területre. Onnan egy hangárba szállították a sérülteket. Elmondása szerint a várakozók között félelem uralkodott, mert nem lehetett tudni, hogy a két robbanást követően várható-e további detonáció is. Voltak, akik fegyverropogást is hallani véltek.

Legalább egy óra várakozás után érkeztek az első mentők, akik a sérülések fajtája és súlyossága szerint osztották és szállították el őket az ország 28 kórházába. Krahulecz Erzsébetet a lövedékszerű fémdarab és a bőr alá fúródott nagyszámú fémforgács miatt az antwerpeni kórházba szállították, amely a lőtt sebekre és a súlyos égési sérülésekre szakosodott.

Elmondta: a kórházban minden terrortámadásban megsérültet kiemelten kezeltek, a legnagyobb odafigyelésben részesítették és minden szükséges ellátást elsőbbséggel megkaptak a húsvéti ünnepek alatt is.

Teljes gyógyulásra számítanak

Műtéteiről elmondta, hogy először a nagyobb fémdarabot és a szilánkokat távolították el, amelyeket a rendőrség – ahogy minden sérült esetében – összegyűjtött és elvitt átvizsgálásra. A második műtét alkalmával tették helyre a sérült csontokat. Esetében a kezelések végén teljes gyógyulásra számítanak – tette hozzá.

Hangsúlyozta: ilyen helyzetben az emberi kapcsolatok, a személyes jelenlét és törődés a legfontosabb, amelyekből erőt és biztatást merített a gyógyuláshoz. Beszámolt arról, hogy munkatársai, a cég legfelső vezetője, a globális és regionális munkatársak, a brüsszeli és budapesti irodából érkező segítség és támogatás rendkívül sokat jelentett szamara. A belga királynő, Mathilde is meglátogatta Antwerpenben kórházi ágyánál.

Beszámolt arról is, hogy a brüsszeli magyar nagykövet és a konzul is felhívta, akik felajánlották, hogy kérésére Magyarországon is folytathatják a kezelést, de családi kötődés miatt Belgiumban maradt.

Összehangolt megoldást kell találnia az országoknak

Krahulecz Erzsébet kitért arra, hogy sokat gondolkodik azon, milyen változást hoz személyes életébe a terrortámadás okozta fizikai és lelki sérülés. Továbbá azon is érdemes elgondolkodni, merre tart Európa – tette hozzá.

„Az elkövetkezendő időben Európa biztonságának ügye elsődleges feladat kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy növelni kell az országok közötti együttműködést” – mondta. Véleménye szerint az Európát érő terrorcselekmények folyamatos fenyegetettséget jelentenek, amire az európai országoknak és vezetőiknek közösen és minél hamarabb, összehangolt megoldást kell találniuk. Az együttműködésre kell helyezni a hangsúlyt minden szinten és minden érintett szervezet között, valamint az információk megosztása lenne az első és legfontosabb lépés, hogy hasonló események ne történhessenek meg – húzta alá.

„Ez nem jövőbeli probléma, a veszély itt van, a fenyegetettség jelentős, amellyel kiemelten kell foglalkozni” – húzta alá a korábbi diplomata. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem szabad megengedni, hogy a félelem eluralkodjon. Egészséges és biztonságos környezetet kell teremteni saját magunk és gyermekeink szempontjából is. „Minden eszközzel hozzá kell járuljunk az összehangolt, együttes európai megoldáshoz” – tette hozzá a terrortámadások sérültje.

    A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban a legfrissebb összesítések szerint legalább harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen – köztük két magyar – megsebesültek.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
grimpic
2016. április 06. 09:51
„minden eszközzel hozzá kell járuljunk az összehangolt, együttes európai megoldáshoz”. Hát ha az az európai megoldás, hogy egy muszlim egér se léphet az eu területére, aki meg itt van, tűnjön haza az anyjába, akkor érdekel a dolog. Minden más esetre azt mondom, inkább nem kell az eu se, a NAAAGY közös megoldásaikat pedig dugják föl maguknak.
mokány
2016. április 05. 21:55
A bevándoroltatás egy zsíros fusi. Aki csak szóban is ellenzi, komoly "üzleti érdekeket" sért. Ezért negatívabb megítélésre számíthat, mint egy robbantgató.
XPEH BAM
2016. április 05. 20:35
Egységes európai megoldás kell stb. Miért érzem úgy a mondandójából, hogy ennek az élménynek hatására sem múlt el az agymosás?
avmanster
2016. április 05. 17:38
nem kell aggódni, már készül a brüsszelből erőszakolt együttműködés: http://migracio.mandiner.hu/cikk/20160405_elvenne_brusszel_a_menekultekrol_valo_dontes_jogat_a_tagallamoktol miután többségbe kerültek a muszlimok és kikiáltják az európai iszlám köztársaságot már nem lesz miért robbantaniuk. csak fizetni kell majd nekik a dzsizját és a ( harádzsot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!