A Schengen 2.0 tervről tárgyalt Szijjártó a bolgár külügyminiszterrel

2016. május 18. 08:36

A két külügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy pénzbüntetéssel sújtanák a menekültkvótát elutasító országokat, ugyanakkor mindketten elsődlegesnek nevezték az uniós külső határok védelmét és egyetértettek abban is: az Európai Bizottság nem csorbíthatja a tagállamok szuverenitását.

2016. május 18. 08:36

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán kétoldalú megbeszélést folytatott Daniel Mitov bolgár külügyminiszterrel Szófiában, a két miniszter egyebek mellett a magyar kormány Schengen 2.0 akciótervéről tárgyalt. A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljutatott közleményében azt írták: Szijjártó Péter az Európa Tanács külügyminiszteri ülésének alkalmával folytatott megbeszélést bolgár kollégájával, akivel az Európai Bizottság bevándorlási kvótákkal összefüggésben tett javaslatáról is tárgyalt.

A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy elfogadhatatlan az Európai Bizottság javaslata, amely pénzbüntetést irányoz elő azon országokkal szemben, amelyek elutasítják a menekültkvótát. Közös állásponton voltak azt illetően is, hogy a külső határok védelmének kell lennie az elsőszámú és legfontosabb feladatnak. Egyetértettek abban is, hogy az Európai Bizottság nem vonhatja el a tagállamok hatáskörét és nem csorbíthatja azok szuverenitását – áll a tárca közleményében.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2016. június 02. 12:55
Reszkess Brüsszel...
medve
2016. május 18. 18:56
Bulgária is egy ei-tagállam, jó, ha osztják a véleményünket.
kukagyerek
2016. május 18. 18:21
Két súlytalan mikulás! :)
billwilson
2016. május 18. 18:04
egyébként te mit éltél túl? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!