Líbia nem fogad vissza migránsokat az EU-ból

2016. június 05. 16:56

Líbia nem fog Törökországhoz hasonló megállapodást kötni az EU-val, és nem hajlandó migránsokat visszafogadni Európából – szögezte le Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai egységkormány vezetője a Welt am Sonntagnak. Az ENSZ által támogatott vezető arról is beszélt: nem kérnek az Iszlám Állam elleni katonai segítségből sem szárazföldi csapatok, sem légi csapások formájában.

2016. június 05. 16:56

Líbia nem fogad vissza menekülteket az Európai Uniótól – mondta az észak-afrikai ország egységkormányának vezetője a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak. Fájez esz-Szarrádzs a Welt am Sonntagnak nyilatkozva egyértelművé tette, hogy kormánya nem hajlandó a menekültválság közös kezeléséről szóló EU-Törökország megállapodáshoz hasonló egyezményt kötni. „Nem fogjuk elfogadni, hogy az EU migránsokat küldjön vissza hozzánk” – mondta.

Az EU-nak megoldást kell találnia arra, hogy visszajuttassa őket hazájukba. Nálunk nem élhetnek” – mondta az ENSZ által támogatott egységkormány vezetője. Azt is elutasította, hogy külföldi katonák lépjenek az ország területére az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem támogatása céljából. Mint mondta, a logisztikai és technikai jellegű katonai segítség ellen nincs kifogásuk, „de egyszerűen hamis az a beállítás a sajtóban, hogy szárazföldi csapatok segítségét kértük volna”. Hozzátette, hogy légi támogatásra, az Iszlám Állam állásainak bombázására sem tartanak igényt.

Viszont sürgette a Líbiával szemben 2011-ben bevezetett fegyverembargó visszavonását. „Gondoskodunk arról, hogy a fegyvereket csak a terroristák ellen használják, és ne fordítsák őket líbiai honfitársaink ellen” – mondta Fájez esz-Szarrádzs, aki a Welt am Sonntag értékelése szerint a külföldi katonai beavatkozás és a menekültügyi együttműködés elutasításával ellentmond azoknak a bírálatoknak, hogy kormánya idegen erők bábja.

A líbiai egységkormány márciusban rendezkedett be Tripoliban és azon fáradozik, hogy megalapozza fennhatóságát a Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatása után részekre szakadt észak-afrikai ország felett.

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2016. július 26. 01:21
Teljes blokád a nemzetközi vizek határainál, se ki se be!
2016. július 24. 16:26
Kadhafit nem kellett volna megölni, csak hát a "magasabb szempontok"...
2016. július 24. 16:26
"Líbia nem fog Törökországhoz hasonló megállapodást kötni az EU-val, és nem hajlandó migránsokat visszafogadni Európából..." Ezek után talán ideje lenne az EU-nak átértékelnie a tengeri migránsokhoz való viszonyulását, és az elfogott vagy kimentett migránsokat nem Olaszországba kellene cipelnie, hanem Líbia partjainál "visszaérkeztetni", továbbá azonnal elrendelni Líbia kapcsán a tengeri blokádot. Persze, az sem kizárt, hogy egy 3 milliós, széthullott afrikai ország is diktálni merészel az EU-nak.
2016. július 12. 19:29
Ha lúd, legyen kövér! Én mindig hagyok engedni a rábeszélésnek - ha egyetértek vele!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!