Erdoğan: Ha nem lesz török vízummentesség, nem fogadjuk vissza a migránsokat

2016. augusztus 08. 20:34

Recep Tayyip Erdoğan a Le Monde-nak adott interjújában lényegében megfenyegette az EU-t, amikor azt mondta: ha nem kapnak vízummentességet a törökök, akkor semmisnek tekintik a megállapodást, és nem fogják visszafogadni a migránsokat sem. A török elnök ezen túl elpanaszolta azt is, mennyire keserű számára, hogy Nyugatról bírálatokat kapott a puccskísérlet utáni tisztogatások miatt, és az is, hogy nyugati partnerei nem álltak ki az általa vezetett Törökország mellett.

2016. augusztus 08. 20:34

Semmissé válik a Törökország és az Európai Unió közötti menekültügyi megállapodás, ha az EU nem teljesíti az abból fakadó kötelezettségét, a vízummentesség megadását a török állampolgároknak – jelentette ki Recep Tayyip Erdoğan török elnök a Le Monde című francia lapnak adott és hétfőn megjelent interjújában, megismételve Ankara korábbi figyelmeztetését. „Az Európai Unió nem viselkedik őszintén Törökországgal” – jelentette ki az államfő, hozzátéve, hogy a vízummentességnek már június 1-jén hatályba kellett volna lépnie a megállapodás szerint. „Ha nem teljesítik a feltételeinket, akkor nem fogjuk visszafogadni a migránsokat” – mondta Erdoğan.

Erről szól az EU-török megállapodás

Az EU márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni a migránsok és a menedékkérők érkezését. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. Az eredeti tervek szerint júliusban vezették volna be a vízummentességet, ezt azonban elhalasztották amiatt, mert Ankara nem teljesítette az EU által előírt hetvenkét feltétel mindegyikét, így például nem módosította a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat.

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett migránsokat visszaküldik Törökországba, ezért cserébe az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lapnak július végén adott interjújában kijelentette: ha az Európai Unió legkésőbb októberig nem lépteti életbe a vízummentességet, Ankara felmondhatja a menekültválságról kötött megállapodást. A megállapodás csak azért működik, mert Törökország „nagyon komoly intézkedéseket” léptetett életbe, egyebek mellett az embercsempészet elleni küzdelemben – jegyezte meg Çavuşoğlu.

Erdoğan szomorú

Erdoğan most először adott interjút a nyugati sajtónak a július 15-i sikertelen törökországi katonai hatalomátvételi kísérlet óta. Az államfő keserűen reagált azokra a nyugati bírálatokra, amelyek a puccs utáni társadalmi tisztogatások mértéke miatt érik. Szemére vetette mind európai, mind amerikai partnereinek, hogy nem álltak ki az általa vezetett Törökország mellett, és nem együttérzőek vele, „magukra hagyták a törököket”.

Összesen 143 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2016. szeptember 19. 00:37
Mit is mond az iszlám a "hitetleneknek" tett ígéretről, megállapodásról? Semmis. Nyugodtan lehet hazudni nekik, sőt dicsőség csellel átverni őket. Aki azt hiszi hogy bárakármennyi tárgyalás, asztal melletti marketing mosolygás eredményes az iszlám országokkal azoknak: Jó reggelt, vagy további szép álmokat.
Vén Csataló
2016. szeptember 12. 12:42
Várható volt. Törökország zsarol. Ki van meglepődve? Már mint Angela Merkelen kívül.
atila68
2016. szeptember 05. 20:54
Egyszer már itt voltak. Megállítottuk őket. Most egyszerűen csak engedjük át. Nesztek.
Fer70
2016. augusztus 30. 13:08
"Demokraták" egymás közt. Így megy ez...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!