Az 56-os emigránsokra emlékezik a Hello Wood Torontóban

2016. október 21. 17:25

A Hello Wood egy fából készült installációt épített Torontóban, az Ontario-tó partján. Az építmény annak a több mint háromszázezer emigránsnak állít emléket, akik 1956 után Kanadába menekültek. Az Időalagút nevű alkotás egyik fele a lyukas magyar zászlót formálja, míg a másik fele kanadai nemzeti szimbólumát, a juharlevelet.Az installáció egy hónapig marad Torontóban, majd a Niagara vízesés közelében lesz a végleges helye.

2016. október 21. 17:25

A magyar emigrációra emlékezik az a torontói Budapest parkban felépített Időalagút elnevezésű installáció, amelyet a Hello Wood csapata készített el a kanadai városban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezve.

A Hello Wood közleménye szerint az 1956-os forradalom és szabadságharc után összesen 37 565 magyar menekült és  telepedett le Kanadában, ezért az Időalagút pontosan ugyanennyi darab alkatrészből készült el. A Torontói Magyar Konzulátus és az '56-os Emlékbizottság támogatásával létrejött mű egyrészt emlékezik a szabadságharc hőseire, másrészt köszönetét fejezi ki az országnak, amely otthont és munkát adott a magyar emigránsoknak.

Az Ontario-tó partján felépült installáció egy olyan áttört alagutat formál, amelynek egyik bejárata a forradalmi magyar zászló, másik vége pedig Kanada nemzeti szimbóluma, a juharlevél. Az építmény a Kanadába érkezett magyar menekültek útját szimbolizálja. 

A Hello Wood nyolc fős csapattal érkezett Torontóba, amelyet a konzulátus mellett a helyi magyarok is minden rendelkezésre álló eszközzel segítettek: volt aki az építkezésben működött közre, de olyan is akadt, aki süteményt sütött az emlékmű készítőinek. Az installáció a tervek szerint egy hónapig marad a Budapest parkban, utána pedig a Niagara-vízesés mellé kerül, ahol egy kanadai magyar cserkészcsapat fogja gondját viselni. 

Kanada számára a magyar menekültek befogadása komoly történelmi fordulópont volt, hiszen az észak-amerikai országban a magyarok sikeres beilleszkedését követően alakult ki az a nyitott szemlélet, amelyet Kanada a mai napig képvisel bevándorláspolitikájában.

Jó példa erre az a mintegy kétszáz faipari hallgató is, akik a szabadságharc leverése után Kanadában folytathatták tanulmányaikat, fontos szerepet játszva a kanadai faipar fejlesztésében. 2010-ben a kanadai kormány a magyar emigránsok befogadását hivatalosan is a kanadai történelem kiemelten fontos eseményévé és nemzeti örökségévé nyilvánította.

Fotók: Szinnay Gergely / 1956canada.ca

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2016. október 21. 19:09
ügyesek a fiuk. respect.
néhai Ch.Pilot
2016. október 21. 18:41
... és a Kanadai "Magyar" Hírlapban erről egy sor sincs... vajon miért? Christopher Adam ennyire nincs képben?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!