Megduplázódott a muszlimok száma Ausztriában 2001 óta

2017. augusztus 04. 19:24

Megduplázódott a muszlimok száma az elmúlt tizenöt évben Ausztriában, egyes forgatókönyvek szerint 2046-ra akár már Bécs lakosságának harminc százaléka is muszlim lehet – ismertette a Bécsi Demográfiai Intézet pénteken publikált kutatását az osztrák Die Presse.

2017. augusztus 04. 19:24

Pénteken hozta nyilvánosságra a Bécsi Demográfiai Intézet a „Demográfia és vallás Ausztriában” nevet viselő tanulmányát – számolt be róla a Die Presse.

A kutatás szerint a legutóbbi 2001-es népszámlálás óta megduplázódott a muszlimok aránya Ausztriában, ugyanis arányuk 4 százalékról 8 százalékra nőtt. Eközben a katolikusok aránya a 2001-es 75 százalékról 64 százalékra csökkent, miközben a vallástalanok aránya 12 százalékról 17 százalékra nőtt. A változások oka a szakértők szerint egyértelműen a migráció.

Az intézet elemzői négy lehetséges forgatókönyvet is felvázoltak a jövőre nézve, arra vonatkozóan, hogy milyen lesz Ausztria vallási összetétele 2046-ban. 

Az első forgatókönyv szerint az európai mobilitásnak köszönhetően főként európaiak fognak Ausztriába bevándorolni. Ez a forgatókönyv nem számol jelentős közel-keleti és afrikai bevándorlással, azonban 2046-re így is le fog csökkeni a katolikusok aránya a mostani 64 százalékról 46 százalékra, míg a muszlimok aránya a jelenlegi 8 százalékról 14 százalékra fog növekedni. A felekezetekhez nem tartozók aránya 25 százalék lesz e forgatókönyv alapján.

A második forgatókönyv már nem csak európai bevándorlókkal számol, hanem közel-keletiekkel is. Ezen számítások szerint a muszlimok aránya 17 százalékra fog nőni, míg a katolikusoké 45 százalék, a vallástalanoké pedig 24 százalék lesz 2046-ra.

A harmadik forgatókönyv a migráció leállását modellezte. Ebben az esetben a jövőbeli folyamatokra csak a termelékenységi ráta és a vallási mobilitás (áttérés egyik vallásról a másikra) fog hatni. Ha ez a szcenárió következik be, akkor a vallástalanok aránya 28 százalék lesz, a muszlimoké 12 százalék, azonban a katolikusok aránya ebben a modellben is 50 százalék alá fog csökkenni.

A negyedik lehetséges forgatókönyv nagyon erős közel-keleti és afrikai migrációval számol. Az intézet munkatársai szerint ez azt fogja eredményezni, hogy Ausztria lakosságának 21 százaléka lesz muszlim 2046-ra. Az elemzés szerint, amennyiben ez a forgatókönyv igazolódik be, akkor Bécs lakosságának 30 százaléka lesz muszlim, azaz harminc éven belül a muszlim lesz a legnagyobb vallási csoport Bécsben.

A tanulmány szerint az első és második forgatókönyv megvalósulására van a legnagyobb esély az elmúlt 10 év demográfiai és vallási tendenciái alapján.

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2017. augusztus 05. 13:42
Náluk legalább a Szabadságpárt is szépen megerősödött.
röviden
2017. augusztus 05. 11:12
Bécsben a pospisileknek meg a prohaskáknak is lett volna esélye, de ők inkább integrálódtak.
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 05. 10:47
Semmi baj. Majd felhúzzuk újra a vasfüggönyt, és onnantól az "sógorok" csak egyezkedjenek a szívük választottjaival, mi meg itt vígan élünk továbbra is európai emberhez méltóan. Aki hülye, haljon meg!
Andre1bp
2017. augusztus 05. 10:46
Szerintem Magyarországon is, pedig kerítés van. Szinte naponta látok kapucnis nőket Budapesten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!